Stormfällningen den värsta på hundra år

2005-01-10 14:44  
Icke önskvärt

För många skogsägare i södra Sverige mejade orkanen Gudrun ned så mycket skog att de motsvarar uppemot 10 årsavverkningar. Skogsstyrelsen uppskattar stormfällningen till 50 miljoner kubikmeter – mer än under den dittills värsta stormen 1969.

Foto: Skogsstyrelsen.
- 50 miljoner kubikmeter är vår bästa gissning just nu. Läget är fortfarande svårt att överblicka. I vissa distrikt är det närmast kaotiskt, säger Tomas Thuresson, enhetschef på skogsskötselenheten på Skogsstyrelsen i Jönköping, till nyteknik.se.

Stormfällningen är koncentrerad till södra Sverige och motsvarar närmare två års avverkning för Götalandsregionen.

Värst drabbat är Halland, stora delar av Skåne, Västergötland och Småland.

- I de värst drabbade områdena kan det handla om så mycket stormfälld skog att det motsvarar uppemot tio årsavverkningar, säger Tomas Thuresson.

Foto: Sydkraft.
Värsta på 100 år
Det är fortfarande svårt att få en exakt uppskattning av hur mycket skog som har fällts i stormen. Skogsstyrelsen kommer att organisera en flyginventering av de drabbade områdena för att få full klarhet.

Redan nu är man dock på det klara över att skadorna på skogen är större än under stormen 1969 då ca 35 miljoner kubikmeter skog stormskadades i hela landet.


Göran Enander, GD Skogsstyrelsen.
Enligt Skogsstyrelsens generaldirektör Göran Enander har Gudrun resulterat i den värsta stormfällningen sedan man började föra register för 100 år sedan.

Stormfällningen i helgen motsvarar mer än hälften av all skogsavverkning i Sverige under ett år. Förra året var den naturliga avverkningen 82 miljoner kubikmeter.

Svårt att avverka stormfälld skog
Vindfällor, som det heter i branschen, är inget som skogsägarna traktar efter precis. Fint sågvirke förstörs när träden knäcks hur som helst och istället för att gå till sågen skickas veden till massabruken eller kraftvärmeverken - och skogsägaren får mindre betalt. Dessutom är det väsentligt mycket dyrare att avverka i en vindfälla. Träden ligger fel och det blir mer tidsödande att avverka en stormfällning än en planerad avverkning.

Både Skogsstyrelsen och den statliga skogsägaren Sveaskog varnar för riskerna med att röja i vindfällorna. Det finns spänningar i träden som gör att de kan röra sig på fullständigt oväntade - och farliga - sätt.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt