Storbritannien överväger utrustning från Huawei

2020-01-28 07:07  
Foto: TT

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson hoppas på att en kompromiss kring teknik från kinesiska Huawei ska kunna blidka USA.

Premiärminister Boris Johnson träffar ett antal ministrar i dag, tisdag, för att diskutera om man ska tillåta utrustning från Huawei i Storbritanniens utbyggnad av 5g-nätet.

Det rör sig om en delikat balansgång. USA pressar på för att länder ska välja bort den kinesiska teknikjätten, då man befarar att företagets teknik kan användas av Peking för spioneri. Skulle Storbritannien gå vidare med Huawei kan det hota de samarbeten landet har med USA kring underrättelseuppgifter.

Brittiska mobiloperatörer använder dock redan företagets utrustning, och det finns en oro att man ska hamna på efterkälke om man tvingas vända sig till någon av Huaweis konkurrenter i stället.

Läs mer: Huawei-chef: 2020 blir ett svårt år

Källor med insyn säger att brittiska tjänstemän har föreslagit en slags kompromiss, där Huawei får en mindre roll i utbyggnaden av landets 5g-nät, som kan presenteras för Washington som hårda restriktioner med samtidigt innebära en lättnad för operatörerna.

Johnson tror att det går att hålla jämn takt med teknikutvecklingen, utan att äventyra landets säkerhet eller relationerna med allierade.

”Vi kommer att komma på en lösning som låter oss uppnå båda de målen”, sade Johnson på måndagen.

Mer om: Huawei 5G

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt