Storbanken Goldman Sachs vågade flytta sin data till molnet

2017-12-01 13:09  
Roy Joseph var på plats under Reinvent, Amazons molnkonferens i Las Vegas. Foto: Colin Young-Wolff

Jättebanken Goldman Sachs har flyttat in i Amazons Web Services moln. Men först efter att de försäkrat sig om att deras kunddata skulle förbli säker.

Samtidigt som diskussionen pågått om var och hur svenska myndigheter ska placera sin data har investeringsbanken Goldman Sachs lagt sin i Amazon Web Services publika moln. Nu är banken ingen myndighet, men den hanterar känslig information och sitter på tillgångar värda 860 miljarder dollar.

- Vi är otroligt försiktiga med våra kunders data. Den försiktigheten styr varje tekniskt beslut vi tar. Om vi skulle kompromissa på det området skulle vi riskera att förbruka våra kunders förtroende. Och inte bara det, vi skulle också kunna drabbas av böter och det rykte vi byggt upp skulle stå på spel, säger Roy Joseph på Goldman Sachs.

Banken hade lockats av skalbarheten och flexibiliteten en molnplattform kan erbjuda, i synnerhet som det blivit angeläget att hänga med i de små och snabbfotade fintechbolagens digitala svängar. Innovation och förändring sker i ett tempo gamla system och lokala datahallar inte nödvändigtvis är byggda för.

- Men innan vi kunde flytta något till molnet var vi tvungna att försäkra oss om att vår känsliga data skulle förbli säker. Och även om vi litar på AWS så ville vi ha kontroll. Det är samma med ett bankfack: även om banken har vakter och dörrar och lås så vill du ändå ha din egen nyckel för att kunna öppna bankfacket, säger Roy Joseph.

Läs mer:

Läs mer: 7 spännande nyheter från Amazons molnkonferens

Amazon Web Services har en service med vilken de sköter hanteringen av krypteringsnycklar, något som inte var aktuellt för Goldman Sachs. De ville använda en egen nyckel, en möjlighet som AWS öppnade för i fjol. På så sätt kan Goldman förvara sina krypteringsnycklar utanför AWS.

- Omedelbara upptäckter av avvikande beteenden, realtidsövervakning och historiska loggar som gör att vi kan verifiera nycklar gav oss det förtroende vi var i behov av, säger Roy Joseph.

Goldman Sachs grundades 1869 och firar sitt 150-årsjubileum om två år. Men Joseph påminner om att deras satsning på molnet inte är så överraskande som den kanske verkar. Av bankens 33000 anställda är en fjärdedel ingenjörer.

- De har levererat 1,5 miljarder kodrader fördelat på 7000 applikationer. Det finns en sjudande techkultur på Goldman.

Peter Ottsjö

Mer om: AWS Moln

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt