Stora problem med farliga elprodukter

2015-02-03 12:35  
Usb-laddaren från Proove International AB kan ge elchocker och säljstoppas i Sverige. Laddarens interna ledare är lödda direkt på kretskortet och kan lossna. Det innebär att ledarna kan komma åt exempelvis usb-porten. Dessutom saknar den korrekt märkning. Elsäkerhetsverket har därför bestämt att produkten inte längre får säljas. Foto: Elsäkerhetsverket

Ännu en usb-laddare som kan ge elchocker har säljstoppats i Sverige. Händelsen är inte unik. Bara under förra året stoppade Elsäkerhetsverket 116 farliga och felaktiga produkter.

Ny Teknik har tidigare rapporterat om de livsfarliga usb-laddarna. Enligt Thomas Nilson, inspektör vid Elsäkerhetsverket, brister ofta konstruktionen av elprodukter vid tillverkning. Vanligt är att kablarna inte sitter ordentligt fast eller att det är för litet avstånd mellan dem, vilket kan leda till elchocker när man drar ut dem ur kontakten. Ett annat vanligt problem är produkter utan svensk stickkontakt.

Just den här gången gällde det en laddare från Proove International AB.

– Vi hittar ständigt produkter som det är fel på. Mycket importeras från Kina och det är mycket man måste känna till som importör och försäljare, och alla har inte den kollen som krävs, säger Thomas Nilson.

Under förra året testade Elsäkerhetsverket 400 produkter varav 29 procent blev belagda med försäljningsförbud. Just laddaren från Proove International AB är farlig och saknar korrekt märkning. Dess interna ledare är lödda direkt på kretskortet och kan lossna. Det innebär att ledarna kan komma åt exempelvis usb-porten. Men produkten återkallas inte.

– Vi har olika graderingar i hur farliga produkterna är och hur stor risk det är att olyckor inträffar. Det kan vara ännu mer allvarligt än det här, säger Thomas Nilson.

 

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt