Stor attack mot Apples butik

2015-09-21 07:46  
Hundratals – framför allt kinesiska – appar på App Store har infekterats av skadlig kod. Foto: imago/R diger Wölk

Intet ont anande apputvecklare har lurats att använda falsk kod när de har utvecklat appar för Apples App Store.

Apple har tvingats att ta bort hundratals appar från sin hårt kontrollerade appbutik App Store för Iphone och Ipad. Det efter rapporter om att de har blivit infekterade med skadlig kod.

Enligt Apple har apputvecklare lurats att använda falska versioner av Apples mjukvara Xcode, som används för att utveckla appar för Ios och Mac.

Enligt säkerhetsföretaget Palo Alto Networks är den skadliga koden i sig inte så farlig – den har framför allt använts för att samla användardata – men mer allvarligt är själva tillvägagångssättet för att lura apputvecklare. Tidigare har man bara funnit fem appar på App Store innehållande skadlig kod.

- Nu är utvecklare ett stort mål, säger säkerhetsexperten Ryan Olson på Palo Alto Networks till nyhetsbyrån Reuters.

Det är framför allt kinesiska appar – som populära Wechat – som har infekterats och den falska Xcode-versionen, som kallas Xcode Ghost, har laddats ned från en server i Kina. Enligt det kinesiska säkerhetsföretaget Qihoo360 Technology har 344 appar smittats av den skadliga koden.

Gilla Ny Teknik på Facebook

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL