Stoppat: Dubbel moms på appar

2011-11-29 13:42  

Skatteverket beslutade idag att inte kräva moms på appar från App Store.

Svenska apputvecklare kan andas ut. Det tidigare hotet att dubbelbeskattas är avvärjt.

Enligt beslutet idag kommer Skatteverket inte att ta ut moms på mobila applikationer när de belagts med moms i ett annat EU-land.

-Moms ska tas ut i endast ett land inom EU. Det ska inte finnas dubbel beskattning inom EU, sa Skatteverkets generaldirektör Ingemar Hansson på en presskonferens anordnad idag.

Skatteverkets beslut rör specifikt apparna till Iphone och Ipad där försäljningen sker genom det bolag Apple har registrerat i Luxemburg. Vilket innebär 15 procent momspåslag i Luxemburg. Googles Android Market lägger inte på moms på samma sätt och deras kontrakt med app-makarna ser också annorlunda ut.

Beslutet gäller även retroaktivt.

Men Skatteverkets beslut är ett tillämpningsbeslut som kan komma att ändras.

-Så länge Luxemburg vidhåller att de ska ta ut moms så har vi sagt att vi avstår från att ta ut moms tills vidare, garderade sig generaldirektören,

För det råder fortsatt osäkerhet på grund av att EU-länderna inte är eniga. Men den diskussionen förs främst inom EU:s momskommitté, och ska ligga till grund för en nytt enhetligt och mer definitivt momsregelverk från och med år 2015.

Olle Blomkvist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Debatt