Stopp för utländsk hantering av skånska patientuppgifter

2021-07-15 09:57  
Medarbetare arbetar vid dator i Region Skåne Foto: Niklas Laurin

Region Skåne är på väg att införa ett nytt journalsystem, men nu avråder Integritetsskyddsmyndigheten IMY från att låta personal i USA och Indien hantera skåningarnas känsliga patientuppgifter.

Det rapporterar SVT Nyheter Skåne. Det nya vårdinformationssystemet Millennium från amerikanska Cerner ska införas både i Region Skåne och i Västra Götalandsregionen. Satsningen har längs vägen drabbats av förseningar och senast i mars skrev Ny Teknik om fördyrningar.

Läs mer: Därför blir regionens it-system en halv miljard dyrare än planerat

En detalj som inte ännu har varit klar är hanteringen av känsliga patientuppgifter och Region Skåne vände sig därför till IMY, tidigare Datainspektionen, för att få råd i ärendet.

Kravet på tystnadsplikt uppfylls inte

IMY avråder regionen från att använda Cerners personal i USA och Indien, eftersom kravet på tystnadsplikt i dataskyddsförordningen inte kommer att kunna uppfyllas. I praktiken är ett av de stora problemen att Region Skåne har svårt att lagföra personer i dessa länder om de bryter mot tystnadsplikten.

Läs mer: Krångliga regler om rätten till vårt ansikte – tekniken kör ifrån rättsväsendet

Region Skåne uppmanas att mer noggrant utreda lagstiftningen i USA och Indien när det gäller personuppgiftshantering. Eftersom IMY:s rekommendation är just en rekommendation så måste inte regionen följa det, men myndigheten uppmanar ändå starkt att göra det.

”Enligt IMY:s uppfattning behöver regionen fästa stor vikt vid IMY:s yttrande eftersom det rör sig om en mycket integritetskänslig, omfattande och riskfylld personuppgiftsbehandling som regionen har tänkt vidta”, skriver Linn Sandmark, jurist vid IMY, till SVT Nyheter Skåne.

Läs mer: Här är allt du behöver veta om Schrems II – domen alla företag bävar för

Anders Frick

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt