Stopp för massövervakning från NSA

2015-06-01 06:13  

USA:s underrättelsetjänst NSA får inte längre övervaka och samla in uppgifter om amerikaners telefonsamtal.

Det blir följden av att senaten misslyckats med att komma överens om en lagändring.

Omröstningen stoppades efter flera timmars debatt av den republikanske senatorn Paul Rand, till många av hans partikollegors ilska.

– Det här är en seger, oavsett hur man ser på det. Den kan bli kortlivad, men jag hoppas att den banar väg för en rejäl debatt, sade presidentkandidaten Rand efteråt, enligt The Financial Times.

Eftersom lagdelen i Patriot Act löpte ut klockan sex på morgonen svensk tid har inte den amerikanska underrättelsetjänsten NSA någon laglig grund längre för sin insamling av bland annat telefonnummer och samtalslängder. NSA har redan börjat stänga av sina servrar, uppger BBC.

– Det här är något som vi inte kan kosta på oss att göra just nu, varnade CIA-chefen John Brennan till tv-kanalen CBS inför omröstningen, och tillade att terrorister följer kongressens beslut "väldigt noga".

Representanthuset har sedan tidigare godkänt lagändringen som förbjuder den typen av statlig övervakning och i stället låter telefonbolagen sitta på informationen - och tvingar myndigheter att gå via domstol för att få ut uppgifter.

Genom senator Rands agerande skjuts nu troligen omröstningen upp till mitten av veckan. President Barack Obama har tidigare varnat för att viktiga övervakningsbefogenheter, som används för att skydda amerikaner, kan komma att upphöra om inte "en handfull senatorer" slutar stå i vägen för en reform av lagstiftningen.

Vita huset kritiserade också senaten i ett uttalande efter att omröstningen fördröjts för dess "ansvarslösa" misslyckande, men man sade också att man hoppades att lagstiftarna kunde ställa partipolitiken åt sidan och snabbt ställa allt till rätta.Följ Ny Teknik på Facebook!Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

Mer om: NSA

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt