Stopp för fula ord i dina sms

2008-04-22 23:00  

Svenska mobilanvändare ska slippa fördomsfulla ord när de sms:ar med T9. Det lovar nu den amerikanske utvecklingschefen Eric Collins.

Eric Collins, chef för amerikanska Nuance utveckling av textprogrammet T9, är i Stockholm för att förklara hur det kommer sig att svenska mobilkunder möter nedsättande ord och sammansättningar av ord som "hora, fitta, luder och neger" i T9 när de sms:ar.

T9 är inbäddat i operativsystemet i vanliga mobiler. Programmet syftar till att förenkla textskrivande; trycker man ned en bokstavstangent dyker ett möjligt ord upp på skärmen.

- Vi har en ordlista med 72 000 svenska ord som vi har byggt upp med hjälp av konsulter och lingvister, men när ord dyker upp bestäms de av själva reglerna i programmet.

Efter medieståhejet i Sverige i vår lovar Eric Collins nu att okvädinsorden inte ska dyka upp när man "messar" hädanefter. Detta gäller för nya mobiler. Gamla mobiler med T9 går inte att uppgradera.

- Vi har ändrat algoritmerna i programmet som styr vilka ord som dyker upp när man trycker på tangenterna. I praktiken kommer dessa ord och kombinationer av dem aldrig mer att dyka upp, säger Eric Collins.

Den nya mjukvaran är redan levererad till bland andra Sony Ericsson i Lund och kan finnas i mobiler som lanseras på den svenska marknaden senare i år. Exakt när bestämmer tillverkarna och operatörerna.

Mobilkunderna kan dock själva lägga till vilka ord de vill i T9, påpekar Eric Collins.

- Vi är verksamma i 70 länder. Utöver i Sverige har vi hittills bara stött på liknande språkbekymmer i Tyskland och Ryssland, säger han.

I Tyskland handlade det om nazi-fraser i Ryssland om djurnamn i kombination med andra ord.

Det är en liten majoritet, 52 procent av de svenskar som skickar textmeddelanden med mobilen som använder T9 när de skriver, visade marknadsmätningar sommaren 2007.

T9 extra, eller XT9, är en lanserad vidareutveckling som rättar felstavningar.

Eric Collins avslöjar också att man inlett samarbete med stora mobiltillverkare om en annan uppföljare, T9 Nav, som är en "tangentordsnavigatör".

I stället för att bläddra bland multimediamobilens många funktioner med menyknapparna ska det räcka att trycka på en bokstavstangent. Exempelvis för internetuppkoppling och för att komma till musikarkivet.

Förenar bokstäver på en tangent

*T9 står för text på 9 tangenter. Programmet förenar bokstäverna på en tangent med funktioner som kopplar ihop logiska stavelser utifrån en ordlista.

*Det är utvecklat av Tegic som nyligen köptes av Nuance, baserat i Seattle, Washington.

*Det används av mobiltillverkare som LG, Samsung, Nokia, Siemens och Sony Ericsson i 70 länder.

*Nuance uppger att man har 73 procent av världsmarknaden.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt