Stockholm i bredbandsfinalen

2009-02-03 10:13  
Ericsson uppmärksammade mobilmastkonstruktion Ericsson Tower Tube står uppställd till beskådande i Kista. Foto: Kista Science City

I maj avgörs vilken som är världens smartaste it-stad. Stockholm är en av sju finalister tack vare bredbandsutbyggnaden och uppbyggnaden av it-staden Kista.

Det är den internationella organisationen Intelligent Community Forum som sedan 1999 utsett en stad i världen som genom it-satsningar och bredbandsutbyggnad skapat goda villkor för invånare, företag och offentliga institutioner.

Den första intelligenta staden blev Sydkoreas huvudstad Söul. Det var 1999. Nio år senare plockade Söul förra året hem priset på nytt genom sitt helt webbaserade industridistrikt Gangnam District.

Tävlingen går i flera faser. I oktober utsågs de 21 smartaste städerna och nu har listan krympt till sju finalister - Top Seven Intelligent Communities of the Year.

1. Bristol, tobaksodlarstaden i Virginia i USA , som blivit en bredbandsstad.

2. Eindhoven i Holland, som byggt ett it-samhälle genom den privat-offentliga satsningen Brainport.

3. Frederictoni Kanada, som byggt ut fibernätet till 70 procent av befolkningen och ett trådlöst wifi-nät till 65 procent av staden.

4. Issy-les-Moulineaux, den gamla industrizonen i Paris som blev it-stad när industrin försvann på 1980-talet.

5. Monctoni Kanada, också den en gammal industristad som förvandlats till it-stad.

6. Stockholmsom uppmärksammas för att ha 98 procents bredbandstäckning, för Stokabs öppna bredbandsnät och för Kista Science City.

7. Tallini Estland, som är med på top-seven-listan för tredje året, hyllas för sin resa från Sovjetrepublik till modern it-stad.

Följ tävlingen på ICF:s hemsida här.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt