Steve Jobs tar strid <br></br>mot kopieringsskyddet

2007-02-07 13:13  
Steve Jobs på en bild från förra året när han öppnade en Apple Store i New York.

Applechefen Steve Jobs vill skippa kopieringsskyddet av nedladdningsbar musik. I ett öppet brev till skivbolagen uppmanar han dem att inte längre kräva att deras musik måste vara kopieringsskyddad för att få säljas.

Steve Jobs dömer ut kopieringsskydd av nedladdningsbar musik som säljs via nätet, så kallad DRM, digital rights management.

Han menar att DRM är verkningslöst och att tekniken inte kunnat stoppa piratkopieringen.

Dessutom är DRM ett hinder för såväl dem som vill öppna musikbutiker på nätet och företag som vill utveckla nya bärbara musikspelare.

Steve Jobs framför sin kritik i ett öppet brev som främst riktar sig till de stora skivbolagen. Det är de som kräver DRM, enligt Applechefen.

Apple har ett eget "Ipodskydd"
Skivbolagen har tidigare kritiserat Steve Jobs för att Apple använder ett eget DRM som gör att musik från Itunes Store enbart kan avlyssnas i en Ipod.

Skivbolagen vill istället att Apple tillåter andra tillverkare av bärbara spelare att använda Apples Fairplay DRM.

Steve Jobs skriver att det är en möjlig väg, liksom att allt fortsätter som idag med olika slags DRM-skydd på olika spelare.
Den tredje vägen är att ta bort alla kopieringsskydd vilket alltså är den väg Steve Jobs vill gå.

Även Bill Gates dömer ut DRM
Tidigare har Microsofts Bill Gates sagt att han inte längre tror på DRM och att det kommer att försvinna.

Även företrädare för de stora skivbolagen säger att de egentligen ogillar DRM och helst vill slippa det.

Några av skivjättarna testar just nu att sälja utvalda låtar i det oskyddade mp3-formatet från några utvalda nätbutiker.

För några veckor sedan bestämde också det största svenskägda skivbolaget Bonnier Amigo att det ska börja sälja all sin musik som mp3-filer.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt