Stephen Hawking först ut som hologram i realtid

2015-05-04 13:22  

Inte teleporterad, men väl transporterad 17 000 kilometer i form av ett hologram. Den världskände fysikern Stephen Hawking blev först ut med att använda hologram som ett sätt att kommunicera med sin publik.

Egentligen skulle han ha velat vara på plats, berättar Stephen Hawking efter att ha bjudits in för att tala om sitt liv och sin forskning inför ett fullsatt operahus i Sydney, Australien. Men önskan att få bli först med att uppträda och kommunicera med sin publik i form av ett hologram i realtid tog överhanden.

Med hjälp av forskare vid University of Cambridge i Storbritannien, it-företaget Cisco samt University of New South Wales’Big Questions Institute i Australien överfördes han via nätet från Cambridge för att sväva fram i 3d ovanför publiken i det fullsatta operahuset.

- Vi måste fortsätta ut i rymden för att säkra mänsklighetens framtid. Jag tror inte den överlever i 1000 år till om vi inte tar oss vidare från vår ömtåliga planets, sa han och uppmanade publiken att titta upp mot stjärnorna i stället för att titta ner på sina fötter.

Hans dotter, Lucy Hawking som är medförfattare i sin pappas populärvetenskapliga böcker för barn, fanns på plats i Australien, för att vidareförmedla frågor och synpunkter från publiken. Steven Hawking tröstade bland annat en ung flicka som var ledsen över att Zayn Malik lämnat pojkbandet One Direction.

- Om det finns parallella universum finns det säkert ett där han fortfarande är kvar i bandet, sa han för att sedan försvinna på samma sätt som kapten Kirk i Star Trek i science fictionserien Star Trek när han strålades upp till rymdskeppet Enterprise. Eller näst in till i alla fall.

Se hela framträdandet i filmklippet här ovan.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Stephen Hawking

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt