Stenbecks idé födde Vodafone

2002-08-20 07:28  
Jan Stenbeck

Affärsmannen Jan Stenbeck dog i går kväll i hjärtinfarkt på ett sjukhus i Paris. Han efterlämnar ett gigantiskt affärsimperium till äldsta barnet Cristina men också bilden av superentreprenören som rörde om i den svenska ankdammen. Bland de mer okända initiativen som Stenbeck tagit är idén till världens största mobiltelefonbolag Vodafone.

Jan Stenbeck
Jan Stenbecks roll i bildadet av Vodafone blev offentlig för drygt tre år sedan när Vodafones förre vd Gerry Whent i en intervju i Financial Mail on Sunday berättade om vad som egentligen hände sommaren 1982.

- Gerry Whent, som då var vd för militärteknologiföretaget Racal Radio, fick ett oannonserat besök av en okänd skandinav. Det var Jan Stenbeck som knackade på dörren, skrev DI:s reporter Bernt Hermele den 27 januari 1999 i ett referat av intervjun.

Jan Stenbeck ville att Gerry Whents Racall och hans eget amerikanska mobiltelebolag Millicom skulle ansöka om Storbritanniens andra licens för mobiltelefoni.

Gerry Whent var först skeptisk men lät sig övertalas och så föddes idén till succéföretaget Vodafone.

Millicom skulle få 40 procent i Vodafone, men den brittiska regeringen såg med ovilja på ett så stort utländskt ägande. Men Jan Stenbeck fick genom Millicom 15 procent av Vodafone för sin idé.

Racal-Millicom vann licensen och resten är historia. Men Millicom sålde sin andel efter fyra år för 1,5 miljarder dollar.

Miljardimperium
Jan Stenbeck lämnar ett miljardimperium bakom sig, bestående bland annat av de börsnoterade bolagen Tele 2, MTG, Metro, Kinnevik, Invik och Millicom. "Our Group" kallar han sitt imperium för.

Han har beskrivits som monopolets fiende nummer ett genom sin framfart inom media, television och mobiltelefoni.

Jan Stenbeck, vars storebror Hugo Stenbeck junior var vikt för att ta över familjeföretaget Kinnevik, som ägde industriföretagen Sandvik, Korsnäs och Fagersta, hade sökt lyckan i USA.

Han fick tidigt upp ögonen för mobiltelefoni och hans bolag Millicom fick en av de första mobiltelelicenserna i USA.

Men när brodern dog i en olycka 1976 och fadern Hugo Stenbeck avled ett år senare, fick den då 36-åriga Jan Hugo Stenbeck flyga hem till Sverige för att förvalta familjearvet.

Näringslivets Gossen Ruda
Från att ha varit en skygg yngling som dolde sig bakom en bredbrättad hatt på väg till ett styrelsemöte i Korsnäs i början av 80-talet - det enda pressfoto som fanns på honom under många år - blev han det svenska näringslivets Gossen Ruda.

De nya banbrytande satsningarna började med TV3 och lokala kabelteve-nät i mitten av 80-talet, följdes av betalteve och radiostationer i slutet av 80-talet, kuppen som gav delägande i TV4 1991, mobiltelebolaget Comviq 1992, fasttelefoniföretaget Tele2 1993 och succétidningen Metro några år senare.

"Our Group" är en sällsynt snårig företagskonstellation med korsägande till höger och vänster och ger både analytiker och journalister huvudbry.

Tidningen Affärsvärldens medarbetare Stellan Björk vann i våras föreningen Grävande Journalisters pris "Guldspaden" för sitt omfattande analysarbete som resulterade i flera stora artiklar om Stenbecksimperiet.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt