Statligt patentbolag ska skydda uppfinnare

2010-09-30 08:56  
Anders Flodström Foto: Melker Dahlstrand

Förre KTH-rektorn Anders Flodström leder arbetet med att starta ett statligt patentbolag som ska hjälpa uppfinnare att få betalt för sina innovationer.

Bolaget kan komma att bli ett dotterbolag till statliga innovationsbolaget Rise, uppger Dagens industri idag. Arbetet med bolagsbildningen är redan igång och leds av förre KTH-rektorn Anders Flodström.

- Under hösten ska en affärsplan tas fram, säger Peter Holmstedt, vd för Rise till Dagens industri. Vi måste även hitta pengar, till exempel från näringsdepartementet.

Mellan 30 och 45 miljoner kronor behövs för de första tre åren, sedan är det meningen att bolaget ska klara egen finansiering.

Bolaget ska hjälpa innovatörer att få bra uppgörelser med företag som vill använda deras uppfinningar, men också bistå när det blir konflikter som i fallet med Håkan Lans.

I gengäld får bolaget del i uppfinnarnas patent och licensintäkter. Det är dessa intäkter som ska stå för patentbolagets finansiering på sikt.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Prevas

Debatt