"Statistik är sexigt"

2012-01-16 09:39  
Hans Rosling talar sig varm för statistik i BBC-programmet ”Hans Roslings statistik”. Foto: SVT Play / BBC

I BBC-programmet ”Hans Roslings statistik” förklaras begrepp som korrelation och Poissonfördelning. KI-professorn förutspår även att statistik kommer att förändra forskningen i grunden. Missa inte programmet på SVT Play!

- Tro mig, statistik är inte alls tråkigt, säger Hans Rosling i början av BBC-programmet som sändes på SVT på söndagskvällen.

Hans Rosling är världsberömd för sina pedagogiska och engagerande föreläsningar om hälsotillståndet i världen och för att lyckats göra torra siffror levande med programvaran Trendalyzer, som han utvecklat tillsammans med sin son Ola och svärdotter Anna.

I BBC-programmet sjunger han och ett antal andra vetenskapsmän statistikens lov på ett inspirerande sätt. De förklarar bland annat medelvärde, korrelation och Poissonfördelning på ett lättsamt sätt. Hans Rosling förutspår även att med dagens kraftfulla datorer kommer statistik att kunna förändra forskningen i grunden.

- Jag skämtar inte, statistik är det sexigaste ämnet, utropar också Rosling på sitt karakteristiska sätt.

I programmet deltar även forskare från Google och Microsoft.

Hans Rosling som är professor i internationell hälsa vid Karolinska Institutet i Stockholm. Han fick KTH:s Stora Pris 2010.

Programmet "Hans Roslings statistik" finns på SVT Play till och med den 14 februari.

Mer om: Hans Rosling BBC

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt