Staten säljer sitt Agressobolag

2004-09-20 08:02  

Det statliga Ekonomistyrningsverket ESV säljer den konsultverksamhet man sedan 1991 byggt upp kring det holländska affärssystemet Agresso. Köpare är Agressos svenska dotterbolag Agresso AB. Affären får nu kritik från konsultbolag som inte fått vara med och bjuda.

ESV och dess föregångare Riksrevisionsverket RSV är de statliga myndigheterna egen Agressokonsult. Den statliga Agressoverksamheten omsätter drygt 70 miljoner kronor och har drygt 50 anställda.

Nu vill inte de statliga myndigheterna känna sig bundna till Agresso utan vill ha full frihet att upphandla tjänsterna på marknaden. Därför säljs ESV:s Agressobolag.

Affären med Agresso AB blev offentlig i fredags. Den innefattar ett avtal som reglerera hur Agresso AB ska fortsätta att leverera Agressosystemet till myndigheterna, bland annat en prisklausul för de närmaste tre åren. Dessutom garanteras de 53 anställda jobb inom Agresso i minst tre år.

Men ESV bjöd aldrig ut verksamhet i en offentlig upphandling vilket fått kritik från bland annat det finsk-svenska konsultföretaget Tieto Enator.

- Vi hade väldigt gärna velat vara med och slåss om affären. Det är ett område som vi verkligen vill expandera inom. Vi tycker att det är märkligt att ESV aldrig höll någon upphandling, säger Lars Gahnström, affärsområdeschef på Tieto Enator Resource Management, till tidningen Computer Sweden.

Enligt ESV finns det en gammal klausul i avtalet med Agresso som omöjliggör en försäljning till vem som helst.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt