Stasistrimlorna i spelfilm på 25-årsdagen

2014-11-10 14:16  
Exempel på sönderrivna dokument ur Stasis arkiv. Foto: Fraunhofer IPK

Det gigantiska projektet att foga samman 600 miljoner strimlade Stasidokument var underlaget till en dramafilm som visades i tysk tv på 25-årsdagen av murens fall.

På söndagskvällen den 9 november visades tv-dramat "Zwischen den Zeiten" i den tyska kanalen ZDF. Dramat hade inspirerats av arbetet med att pusla ihop de 600 miljoner strimlade dokument som Stasitjänstemännen lämnade efter sig när muren föll för 25 år sedan, men som räddades av medborgare som tog hand om pappersremsorna. Totalt fylldes 16000 säckar med strimlade dokument från DDR-tiden.

Inledningsvis tänkte man använda en bagageskanningsteknik som tillämpades av flygbolagt Lufthansa för att pussla ihop strimlorna till sin ursprungsform. Men man var tvungna att förfina bildbehandlingstekniken, och för det uppdraget svarar Fraunhoferinstitutet IPK.

Man har provskannat strimlor ur 400 säckar för att förfina tekniken.

Gårdagens spelfilm i tv hade tv-dramats alla ingredienser, men enligt Fraunhoferinstitutet har händelsen i filmen inget med det verkliga projektet att göra.

Vad som återstår är att få fram statliga medel att genomföra skanningen av innehållet i de ca 15500 säckarna med strimlade dokument. Samtidigt är det viktigt att innehållet i de återskapade virtuella dokumenten skyddas så länge det är oklart hur det rättsliga läget kring innehållet i dokumenten förhåller sig.


Följ Ny Teknik på Facebook!

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt