Starlink börjar koppla upp flygplan – lovar höga hastigheter

2022-10-20 09:46  
Foto: Janerik Henriksson/TT

Spacex lovar hastigheter på upp till 350 Mbps per flygplan. Den nya tjänsten Starlink Aviation ska lanseras under 2023.

Snigelseg uppkoppling på flyget kan vara ett minne blott. Nu lanserar Elon Musks rymdbolag Spacex internetuppkoppling för flygplan.

Starlink Aviation ska använda företagets nätverk av internetsatelliter i lågomloppsbana för att leverera uppkoppling till flygplan världen över.

Spacex lovar fördröjning ner till 20 millisekunder och nedladdningshastigheter upp till 350 Mbps per flygplan. Enligt bolaget ska passagerare kunna strömma film, ringa videosamtal eller spela onlinespel ombord på flygplanet.

Läs mer: Musks vändning: Fortsätter betala för Starlink i Ukraina

Slår konkurrenterna

De flesta passagerarplan använder i dag antingen landbaserade uppkopplingar eller uppkoppling via geostationära satelliter. Starlink-nätverket som ligger närmare jorden och består av hundratals satelliter har helt andra förutsättningar att leverera snabb uppkoppling till flygplan.

Starlink Aviation ska lanseras under mitten av 2023, och de första testerna inleddes under hösten. Under den första testflygningen med ett mindre regionalplan mellan Burbank och San José i Kalifornien uppmättes hastigheter på runt 100 Mbps, enligt Aviacionline.

Det lever inte upp till Starlinks löften, men är fortfarande snabbare än någon av konkurrenterna som levererar internet till flygplan i dag kan uppnå med hjälp av landbaserade eller geostationära sändare.

Simon Campanello

Mer om: SpaceX Starlink

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt