Stark rapport från Ericsson – nära opåverkat av coronakrisen

2020-04-22 09:29  
Ericssons vd Börje Ekholm om coronakrisen: ”Det har inte påverkat vår leverans till kund och de nätverk vi driver”. Foto: TT

Ericsson går närmast opåverkat genom coronakrisen. ”Den har egentligen bara haft en liten påverkan på vår verksamhet”, säger vd Börje Ekholm till TT. Och prognoserna för framtiden behålls intakta.

– Utifrån förutsättningarna en bra rapport, säger Daniel Djurberg, telekomanalytiker på Handelsbanken.

Han konstaterar bland annat att lönsamheten är starkare än förväntat. Aktien steg också direkt på Stockholmsbörsen med runt tre procent.

Telekomjätten gick igenom första kvartalet utan några större störningar från coronakrisen som härjar över världen. Större delen, 85 000, av Ericssons personalstyrka jobbar hemifrån.

– Det har inte påverkat vår leverans till kund och de nätverk vi driver, säger Börje Ekholm på telefon från hemmet i USA i samband med att bolaget släpper kvartalsrapporten.

Läs mer: Ekholm: Vi växer snabbare än marknaden på 5G

Går er verksamhet, produktion, ungefär som vanligt?

– Vi har väldigt lite störningar, säger han.

Han tycker för egen del att det funkar bra att ratta ett av Sveriges största bolag på distans, i alla fall ett tag. Och det är egentligen ingen jätteskillnad mot hur det fungerar annars.

– I normala fall reser jag väldigt mycket, så på något sätt jobbar jag på distans i alla fall, säger han.

Ericssonledningen håller fast vid de finansiella målen som tagits sedan tidigare, trots den gigantiska smällen på världsekonomin.

– Vi känner oss bekväma med de målen vi har lagt, säger Ekholm.

– Det är en styrka i det här läget att upprepa målen, kommenterar Daniel Djurberg.

Ingen effekt än

Krisen har snarare ökat vikten av Ericssons tele- och datanät.

– Vi har sett ökad trafikmängd i näten, så behovet av vår utrustning fortsätter att vara väldigt stor, säger Ekholm.

Läs mer: Här finns 5g-nätet med rekordhög hastighet

Några direkta avbeställningar har Ericsson inte märkt av, men visst finns det teleoperatörer som blivit mer försiktiga och som flaggar för att skjuta på investeringar.

– Vi har inte sett någon effekt av det än, men det är rimligt att tro det i alla fall, säger Ekholm.

Extra tungt lär flera operatörer runt Medelhavet ha. De lär tappa stora roamingintäkter när turisterna nu lyser helt med sin frånvaro, enligt Daniel Djurberg.

Å andra sidan finns det operatörer och länder som snarare uppmuntrar till ökade investeringar i telenät i dessa tider, enligt Ericssonchefen.

Läs mer: Ericsson: 5G viktig del i att minska klimatutsläppen

Under kvartalet har Ericsson stärkt sin position i Kina, hos världens största operatör. I Kina ökar nu utbyggnaden av 5G.

– Och vi har ju ambitionen att bli en starkare aktör i Kina, det har vi inte stuckit under stol med, säger Ekholm som viftar bort alla eventuella politiska problem vad gäller Kina kontra västvärlden.

– Vi fokuserar på kunden.

Ökad lönsamhet

Ericssons kvartalsvinst före skatt landade på 3,4 miljarder kronor för första kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 4,3 miljarder kronor motsvarande period 2019. Rensat för engångsposter steg rörelsevinsten med drygt en miljard.

Intäkterna steg till 49,8 miljarder, från 48,9 miljarder kronor ett år tidigare.

Lönsamheten har förbättrats under kvartalet, den så kallade bruttomarginalen steg till 39,8 procent, från 38,4 procent ett år tidigare. Exklusive omstruktureringskostnader var ökningen ännu större, till 40,4 procent.

Olle Lindström/TT

Mer om: Ericsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt