Stark kritik mot WHO-rapport om mobilstrålning

2014-12-17 14:05  

Ett 40-tal organisationer stormar mot en rapport från WHO:s expertgrupp kring effekter av mobilstrålning och kräver ökad öppenhet kring experterna.

I november presenterade en expertgrupp som jobbar för världshälsoorganisationen WHO ett utkast till en stor rapport som ska bedöma hälsorisker kring mobilstrålning.

WHO:s lade då in rapporten på sin hemsida eftersom man vill ha in synpunkter från allmänheten. Den presenterar upp vetenskapliga studier inom olika medicinska områden, men saknar sammanfattning och kapitel kring riskbedömningen och skyddsåtgärder.

47 organisationer och lobbygrupper från bland annat Sverige - exempelvis Strålskyddstiftelsen- Europa och USA uppger nu i en gemensam skrivelse att rapporten omfattas av flera problem och efterlyser lyhördhet från WHO:s sida.

De är bland annat kritiska till bristen på öppenhet kring hur WHO har valt ut de sex experter som fungerar som huvudansvariga för WHO:s bedömningar av risker kring radiofrekventa fält och ifrågasätter objektiviteten hos världsorganisationen.

I skrivelsen uppges de bland annat att WHO inte lämnar ut experternas deklarationer av forskningsfinansiering och jävsintressen. Fyra av de sex, bland dem den svenska forskaren Maria Feychting, KI, är också verksamma inom Icnirp, den förening som sätter gränsvärdena för elektromagnetisk strålning i världen.

Organisationerna menar också att rapporten beskriver forskningen kring mobilstrålning på ett vinklat sätt.

Ny Teknik lyckades i dag som hastigast nå Maria Feychting på KI, som var på väg till en konferens.

Hon säger att hon inte vill kommentera kritiken - och när det gäller frågor kring expertgruppens arbete hänvisar hon till gruppens ordförande Emilie van Deventer, som koordinerar WHO-projektet kring elektromagnetisk strålning.

- Det är hon som leder och organiserar arbetet, säger Maria Feychting.

Emilie van Deventer intervjuades i somras av New York Times om forskningsläget kring mobilstrålning, här kan du läsa mer.

  

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt