Stänger Swefilmer efter polistillslag

2015-07-29 08:29  
Straffet för att ladda ner en film från en piratsajt ska vara 50 dagsböter. Foto: Montage

Polisen har slagit till mot piratsajten Swefilmer som tillhandahåller strömmad film på nätet. Efter tillslaget har personerna bakom sajten beslutat att stänga ner den för gott efter över fyra år.

(Artikeln har uppdaterats)

Ola Johansson, en av Swefilmers administratörer, berättar i en film på Youtube att sajten ska stängas ner den sista juli. Han uppger också att polisen gjorde en husrannsakan hemma i hans bostad i Göteborgsregionen. Då ska hans dator, mobiltelefon och ”lite mer saker” ha tagits i beslag.

– Jag fick sitta inne på häktet i 90 timmar, säger Ola Johansson i filmen.

Helena Grünwald, kammaråklagare på internationella åklagarkammaren i Stockholm, bekräftar att det har gjorts en husrannsakan och att Ola Johansson har suttit anhållen. Han var frihetsberövad 8–11 juli.

– Det handlar om brott mot upphovsrättslagen, säger hon.

Enligt Helena Grünwald är fler personer misstänkta i ärendet, men hon kan inte säga hur många det rör sig om.

Swefilmer började i februari 2011 att erbjuda strömmad film utan tillstånd.

Regissören Anders Nilsson, som bland annat ligger bakom Johan Falk-filmerna, applåderar beslutet att sajten stängs.

"Vi är ingen anonym Hollywood-studio. Vi är ett gäng filmare och andra med rejält patos och vi ger oss inte när nån spottar oss i ansiktet genom att stjäla våra filmer och lägga ut dem på kriminella sajter och på olika sätt dela dem i gratisvärlden", skriver Nilsson på Johan Falk-filmernas officiella Facebooksida.

På Twitter går åsikterna i sär. ”Meningen med mitt liv ryker”, anser en användare som kallar sig BatmanZombie#1. Lukas Wiklund i Göteborg skriver däremot att han "helt ärligt" gillar att Swefilmer läggs ner eftersom ”folk nu kan börja tjäna pengar på filmer dom gör”.

Filmindustrin i USA har tidigare försökt att tvinga Sveriges största internetleverantör, Telia, att blockera bland annat Swefilmer, enligt läckta dokument från Sony Pictures som publicerats av Wikileaks.

Flera film- och skivbolag har stämt Bredbandsbolaget med liknande syfte, och Dagens Media har rapporterat att rättegången om blockering ska starta den 23 oktober.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt