Stämda operatörer: Masten sänker inte värdet

2004-06-23 09:17  

Strålningen från masten är bara bråkdelar av gränsvärdet och ingen grund för allmän oro, replikerar Banverket och mobiloperatören Tre på skadeståndskraven från villaägarna i Hindås. Ingen fastighet har sjunkit i värde på grund av masten, hävdar de i inlagorna till domstolen.

I mars blev mobilmasten i Hindås ett fall för miljödomstolen i Vänersborg. Tvisten gäller om en utbredd oro för 3G drar ner fastighetspriserna nära masten. Måltavlor är dels Banverket, som äger masten och har den till järnvägens mobilradionät, dels Tre som hyr plats i den för en 3G-basstation.

Efter stämningen har Tre gjort egna mätningar av de elektromagnetiska fälten vid två av husen. Och mastens bidrag till strålningen är bara tiotusen- respektive hundratusendelar av SSIs rekommenderade gränsvärde (10W/kvadratmeter), konstaterar de båda stämda. Därför finns heller ingen grund för oron, menar de.

- Att det finns tevemaster och andra strålningskällor är inte relevant. Här handlar det om allmänhetens rädsla för just 3G, säger villaägarnas advokat Mats Åberg till Ny Teknik.

Banverkets och Tres inställning är också att någon verklig värdeminskning inte inträtt. Snarare tvärtom eftersom en av villorna såldes i februari 2004 för en kvarts miljon mer än i den fastighetsvärdering som föregick stämningen.

- Det är inget argument. Som vi ser det skulle ägaren ha kunnat få ännu mer om inte masten påverkat priset, säger Mats Åberg.

Att förlusten inte uppstår förrän husen sålts är fel, anser han.

- Belåningsvärdet sjönk direkt. För mig är det självklart att om ett hus har en mast alldeles intill och ett annat inte har det, så väljer en köpare huset utan mast.

Det har pågått strid om Hindåsmasten sedan planerna på den blev kända för tre år sen. Med både överklagade bygglov och närboende som kedjat fast sig för att stoppa bygget.

När masten kommit upp gjorde ägarna till sex villafastigheter i den lilla västgötska idyllen gemensam sak och stämde Banverket och Tre. Även Vodafone har en basstation i masten, men det var enligt advokat Mats Åberg inte känt vid stämningen.

Masten står inom tvåhundrafemtio meter från de aktuella husen och ägarna hävdar att värdet sjunkit mellan 5 och 15 procent på grund av masten. De kräver sammanlagt 880 000 kronor i skadestånd.

Ytterligare skriftväxling väntas innan målet kommer upp till förhandling.

Christer Åkerman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt