Stamcellsföretag testar medicin mot parkinson

2005-11-22 23:00  

Svenska stamcellsföretaget Neuronova siktar på att börja testa ett läkemedel mot Parkinsons sjukdom på människor under nästa år. I djurförsök har medlet fått stamceller att utvecklas till nya hjärnceller. Substansen används redan i dag som läkemedel mot sjukdom i en helt annan del av kroppen.

Jessica Heidrich på Neuronova studerar hjärnceller. Medlet som nu ska testas mot parkinson har fått stamceller att utvecklas till nya hjärnceller.
Foto Mats Andersson


Neuronova presenterade sina försök med det nya medlet vid Society of Neurosciences konferens i Washington i USA. Resultaten innebär att substansen är en möjlig läkemedelskandidat mot Parkinsons sjukdom.

Anders Haegerstrand
- Ja, det kan man säga. En del av det som rör säkerhet och allt kring produktion har vi redan klarat av, eftersom det här medlet ju redan är testat och använt på människa, säger Neuronovas forskningschef Anders Haegerstrand.

- Men det är då på ett helt annat ställe i kroppen, och i en beredning som inte passar för vår tillämpning.

Han tror att medlet kan börja testas kliniskt på människor relativt snart:

- Vi diskuterar nu vilken typ av studier som kan bli aktuella. Jag tror att det kan vara drygt ett år tills vi kan börja.

Hos patienter med Parkinsons sjukdom finns det för lite av de hjärnceller som producerar signalämnet dopamin. Det kan bland annat ge upphov till skakningar och andra ofrivilliga rörelser.

I djurförsöken pumpades ämnet under två veckor in i hjärnan på råttor med parkinsonliknande symptom. Det gav en snabb förbättring, som sedan fortsatte efter det att behandlingen avslutats.

Substansen är hemlig
Efter fem veckor hade råttorna fått tillbaka så gott som helt normala rörelsemönster. Rörelserna fortsatte att vara normala under en uppföljningsperiod på tio veckor. Medlet gav också en snabb ökning av antalet stamceller och nybildning av hjärnceller.

Företaget har inte avslöjat vad substansen, som Neuronova kallar sNN0031, egentligen består av.

- Det är ett protein som används som läkemedel i dag, mer vill vi inte berätta just nu, säger Anders Haegerstrand.

Företaget räknar med att börja testa medlet på människa redan nästa år. Detsamma gäller ett läkemedel mot en annan neurologisk sjukdom. Dessutom har företaget ytterligare två projekt som kommit relativt långt i sin utveckling.

I samtliga fall handlar det om tidigare kända substanser. Utöver sNN0031 har ytterligare ett medel redan använts för behandling av helt andra sjukdomar.

Jonas Frisén och Ann Marie Janson
För att få råd att genomföra försök på patienter med de nya medicinerna behöver Neuronova ytterligare 200 miljoner i riskkapital, enligt vd Ulf Ljungberg. Företaget är just nu mitt uppe i en finansieringsrunda.

Neuronova bildades 1998 av två stamcellsforskare vid Karolinska institutet, Jonas Frisén och Ann Marie Janson.
 
Jonas Frisén var den första i världen som lokaliserade var hjärnans stamceller finns. Huvudägare är riskkapitalbolagen Health Cap, Investor Growth Capital och Scandinavian Life Science Venture.
 
Neuronova har tidigare presenterats i Ny Tekniks artikelserie Teknik i tillväxt.

Till skillnad från flera andra stamcellsföretag siktar Neuronova i dag inte på att utveckla cellterapier, det vill säga behandling med hjälp av celltransplantation. I stället vill man identifiera substanser som kan användas som läkemedel för att stimulera tillväxten av nya nervceller.

Erik Mellgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt