Stal 300 miljoner vid cyberattack

2013-05-10 12:37  

Tjuvar stal 300 miljoner kronor från tusentals bankomater över 20 länder. ”Det är den mest sofistikierade cyberattacken som avslöjats hittills”, uppger åklagare i USA.

Åklagare i New York avslöjade i går torsdags att 45 miljoner dollar eller 300 miljoner kronor stulits från uttagsautomater i över 20 länder i en planlagd aktion.

De olika uttagsoperationerna startade den 21 december i fjol, fortsatte under 2013 – men har sammantaget bara tagit tio timmar.

De har dock föregåtts av en avancerad cyberattack, uppger New York Times.

Åtta män som misstänks vara inblandade i härvan har åtalats och sju var med när rättegången mot dem drog i gång vid en domstol i Brooklyn i New York igår. En av de åtalade, en gängledare, inkluderas i åtalet men hittades död i Dominikanska republiken för en månad sedan.

Det första steget tjuvarna tog var att stjäla kontouppgifter genom att hacka sig in i it-systemet hos ett indiskt kreditkortsföretag. Bolaget uppges hantera Visa och Mastercards förbetalda kreditkort.

De kunde därefter höja uttagsgränserna på krediter kopplade till fem personer som var kunder hos National Bank of Ras Al-Khaimah eller Rakbank i Förenade Arabemiraten.

På så vis kunde gärningsmännen utnyttja att kundernas krediter belastades när uttagen gjordes  - men utan att kundernas  konton tömdes - vilket sannolikt snabbt skulle ha lett till upptäckt, enligt åtalet.

Hackarna skickade ut kontoinformation till kriminella gäng som man samarbetade med. Gängmedlemmar tog ut pengarna via automater bland annat i New York.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt