Staden som instrument

2004-08-31 23:00  

Gatumusikant har fått en ny innebörd. I stället för någon som spelar på gatan är det i forskaren Lalya Gayes tappning någon som spelar med gatan. Instrumentet består av sensorer och en mikrofon kopplade till en dator. Resultatet blir ett eget ljudspår till promenaden

Instrumentet kallas Sonic City. Med ljusmätare, metalldetektor, accelerometer, avståndsmätare och mikrofon fångas omgivningen in och omvandlas till musik i flanörens hörlurar.

- På så sätt spelar de musik med staden som instrument. Både staden och den som använder instrumentet påverkar musiken. Men användaren kan inte påverka hur staden påverkar, säger Lalya Gaye som är doktorand på Viktoriainstitutet i Göteborg.

Musiken ändras efter ljuset

För att musiken ska ändra karaktär måste den som spelar i stället ändra sitt beteende. I en mörk gränd blir musiken mörkare och mer skrämmande. Passeras en lyktstolpe på trottoaren påverkar den ljudet via metalldetektorn samtidigt som hastigheten på promenaden bestämmer musikens takt. Stryker användaren längs med husväggarna blir ljudet annorlunda jämfört med om hon går över ett öppet torg.

Med maskinen vill forskarna undersöka hur människor kan bli mer kreativa i sin vardag och med sin omgivning.

- Användarna hittar till exempel på olika taktiker och går till olika ställen för att få fram olika ljud, säger Lalya Gaye.

Vilken väg användaren väljer genom staden blir ett sätt att skapa ett originellt stycke musik. Försökspersonerna som testat Sonic City säger att instrumentet får dem att upptäcka saker i sin omgivning som de inte sett eller intresserat sig för tidigare. Vissa som testat Sonic City känner sig uttittade med så mycket utrustning på kroppen, men Lalya Gaye tror inte att det är ett stort problem.

- Det är en prototyp. I en framtidsversion skulle den vara mycket mer integrerad i kläderna.

Det är en av de saker Lalya Gayes kollegor i projektet, Ramia Mazé och Margot Jacobs från Interaktiva Institutet, arbetar med just nu.

Ljudet bearbetas med filter

Musiken i instrumentet skapas genom att ljud som spelas in under promenaden bearbetas med filter och ekon efter regler som styrs av informationen från sensorerna. För att få fram intressanta ljud har forskarna samarbetat med musikern Daniel Skoglund från gruppen 8tunnel2.

Resultatet är en ganska experimentell men rytmisk elektronisk musik, beroende på omgivningen.

Hela projektet är nu på väg att avslutas efter att bland annat ha ställts ut under sommaren på konferensen " New Interfaces for Musical Expression" i japanska Hamamatsu. Där tävlade den om uppmärksamheten med fantasifulla instrument som en elektronisk sitar, en robotiserad gitarr och ögonstyrda midi-instrument.

Jonas Ryberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt