Sprid ordet med gratis bloggverktyg

2005-12-13 23:00  
Ny Teknik jämför 8 bloggverktyg

Att publicera text och bild på webben har aldrig varit lättare. Nu finns det många gratis verktyg att använda via webben som gör att du inte behöver ha webbhotell eller krångliga installationer. Ny Teknik har jämfört åtta bloggverktyg, fyra svenska och fyra internationella.

Klicka på bilden för en jämförelse av de åtta verktygen.
Bloggveteranen Nicklas Lundblad, tillika krönikör i Ny Teknik, var tidigt ute. Redan i september 2002 började han blogga.
Bloggrevolutionen har gjort det enkelt att komma igång med en egen webbplats där man kan publicera text och bilder.

Bara i Sverige finns det mellan en halv och en miljon bloggar. Och antalet ökar i en rasande takt. Orsaken är att det bara tar några minuter att komma igång och ha en text ute som potentiellt kan ses av nära en miljard internetanvändare.

Det finns ett antal funktioner ett bra bloggverktyg bör ha.

* För att det ska vara enkelt att skriva och forma sin text har alla tjänsterna formateringsverktyg för exempelvis halvfet eller understruken stil.

* En bloggtjänst bör också kunna "pinga" till bloggportaler så att omvärlden få reda på vad man skrivit. Att skriva blogginlägg kan annars bli som att affischera i skogen. Det går att pinga manuellt, men "auto-ping" är att föredra. Varje gång ett nytt inlägg postas på bloggen går då ett meddelande till de portaler man vill ska få reda på det.

* Traditionen bjuder att man ska kunna länka mellan inlägg på olika bloggar via så kallad "track-back". Det är en slags bakåtspårning som visar vilka andra bloggar som har kommenterat ett inlägg på min blogg.

* Ett bra bloggverktyg ska ge stöd för att publicera en så kallad blogroll. Det är helt enkelt en lista på rekommenderade länkar till andra bloggar.

Alla bloggverktyg på webben verkar ha missat att användaren kan behöva säkerhetskopiera sitt material. Vill man flytta hela sin textbank, som kan bli ganska stor med tiden, så går det sällan. Bara ett par av tjänsterna har möjligheten. Det är dock komplicerat. Man måste göra om hela sin blogg och sedan konvertera tillbaka den efteråt. Då blir det inte gjort regelbundet.

Googles Blogger är mest lättanvänt av bloggverktygen på webben. Om det även hade funnits kategorier, auto-ping och blogroll, så hade konkurrenterna haft det tufft. Det enda krångliga är att man får sin blogg publicerad på domänen blogspot.com, men måste gå till blogger.com för att redigera den.

Blogsome är den starkaste konkurrenten. Det är en tjänst från tillverkaren av Wordpress, bloggprogrammet man installerar på en egen server och som anses vara lättast att komma igång med. Hos webbtjänsten Blogsome får man nästan allt som behövs. Det är också lätt att använda, men hjälptexter hade behövts för vissa funktioner. Det saknas helt.

Microsofts MSN Spaces verkar växa starkast för tillfället. Tjänsten är intimt sammankopplad med andra MSN-tjänster, exempelvis Messenger och Hotmail. Det är lite udda att bloggens grundinställning gör att bara kompisar via Messenger kan se sidorna, men det är lätt att justera. Mindre bra är att MSN automatiskt censurerar inlägg.

"Den här posten innehåller språk som är förbjudet. Ta bort förbjudet språk från posten." lyder meddelandet när vi använde ordet slut (som är ett obscent ord i amerikansk engelska). Men svenska obscena ord går igenom censuren.

Svenska Spray Blog erbjuder bara enkla tråkiga sidmallar om man inte är beredd att ta emot reklamutskick från olika håll. Det känns riskabelt att gå med på. Å andra sidan blir bloggen mera snabbladdad i sitt enklare utseende. Annars saknas mest en blogroll.

Lokalkonkurrenten Bloggis är ännu mer grafiskt avskalad. Det saknas lite väl många funktioner, men kan vara ett alternativ för den som är sparsmakad.

Passagen Blogg verkar vara på rätt väg, men var mycket långsam att jobba med när Ny Teknik testade.

Blogga.nu kostar visserligen 150 kronor per år, men då ingår ett domännamn hos nu-domänen. Det är särskilt bra att använda vid tillfälliga kampanjer, exempelvis utbildning eller marknadsföring. Även om det kan kännas som om bloggen är gratis när det ingår domännamn, så finns risken att priset ökar kommande år. Normalpriset för en nu-domän är 600 kronor för två år.

Fotnot: Den engelska stavningen är blog, medan den svenska stavningen är blogg.

Tomas Carlsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt