Spretande kylspröt är bäst när det drar

2009-02-16 14:34  
Spretig kylfläns från Cool Innovation.

De ser kanske inte så high-tech ut där de sitter, intill senaste superprocessorn. Men nu gör företaget Cool Innovations vad det kan för att göra kylflänsarna ... coola.

20–30 procent bättre kan värmebortledningsförmågan bli när pinnarna sätts att spreta, istället för att alla peka rakt uppåt.

Det hävdar i alla fall det USA-baserade företaget Cool Innovations, som försöker profilera sig som nyskapande när det gäller kylflänsar för servrar, basstationer och andra digitala arbetshästar.

Företagets spretiga produktserie är gjord för att användas utomhus och i andra situationer där kylande luft rör sig naturligt.

Jämfört med andra former av kylflänsar än de pinniga, till exempel bladformiga, sägs förbättringen vara ännu större än de 20–30 procenten.

Kylflänsar kan se enkla ut vid jämförelse med de avancerade halvledarkomponenterna som de ska kyla, men ofta är det just värmeavledningen som sätter gränsen för hur kraftfull databehandling som ryms i lådor eller skåp av en viss storlek. Och att räkna ut värmeavledningen vid utveckling av nya kylflänsar kan vara nog så processorkrävande.

Alexander Kristofersson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt