Spotifys Daniel Ek: Löneutvecklingen är "helt vansinning"

2015-09-23 13:00  
Daniel Ek intervjuas på scen under Sthlm Tech Fest Foto: Magnus Hjalmarsson Neideman /SVD/TT

Daniel Ek berättar på Sthlm Tech Fest om "vansinnig löneutveckling" och att Neil Young en gång hämtat honom från flygplatsen och spelat sin musik.

Spotifys medgrundare Daniel Ek ger inte många intervjuer. Under Sthlm Tech Fest för några veckor sedan gjorde han ett undantag, och den timmeslånga intervjun kan nu avlyssnas på Youtube.

Där säger han bland annat till intervjuaren och investeraren Jason Calacanis att konkurrensen om kompetent personal är extrem.

- Det har lett till 100 procents årlig ökning av lönerna i områden som Silicon Valley. Det är helt vansinnigt.

Daniel Ek berättar också att han, efter att ha startat ett antal företag, sökte jobb på Google, men fick nobben. Sökjätten bad honom komma tillbaks när han tagit en universitetsexamen,

- Då bestämde jag för att utveckla en bättre sökmotor än Googles, eftersom det väl inte kunde vara så svårt. Men det var svårt.

Så i stället grundade han Spotify tillsammans med Martin Lorentzon.

Daniel Ek berättar också att han trott att fixa musiklicenserna skulle ta Spotify ett halvår. I realiteten tog det 2,5 år.

Det som till slut fick musikbranschen att underteckna licensen var att den amerikanska marknaden exkluderades i de första avtalen.

- Och då kunde jag visa att affärsmodellen fungerade.

Spotify har nu ungefär 20 miljoner betalande användare. I västvärlden kostar tjänsten ungefär 10 dollar i månaden.

- På andra marknader är det billigare.

Så det betyder att Spotify omsätter ett par hundra miljoner dollar i månaden, ett par miljarder dollar per år, frågar Jason Calacanis.

- Ja, det handlar ungefär om den storleksordningen, svarade Daniel Ek.

Spotify tar 30 procent av den totala intäkten.

Apple och Google har båda visat att de vill in i musikbranschen och konkurrera med Spotify.

Daniel Ek menar att Spotifys styrka är att man bara sysslar med musik, och att ett sådant fokus krävs för att vinna. Men att man måste vara 10 gånger bättre än tvåan för att behålla ledningen.

- Även om man har en massa smarta Mensa-människor, så får du problem om du gör för många olika saker, sa Ek, med en klackspark åt Google och Apple.

Den kända svensken berättar också om ett av sina mest minnesvärda ögonblick. När den kanadensiska låtskrivaren och musikern Neil Young hämtade honom från flygplatsen och sedan spelade musik för honom i bilen. Då var livet rätt okej.

- Det var en helt overklig känsla, säger Daniel Ek.

Här kan du se hela intervjun:

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/_0hKOXowDN8" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL