Spotifychef drar igång musik för butik

2014-05-20 14:19  

En tidigare Spotifychef drar igång en satsning på Spotify för butiker och kommersiella lokaler. Poängen är en medföljande licens för publik uppspelning, men lokalinnehavaren måste betala ytterligare avgifter.

Bakom satsningen på Spotify i butikslokaler ligger den tidigare Spotifychefen Andreas Liffgarden samt entreprenören Ola Sars, senast med bakgrund på hörlurstillverkaren Beats, enligt Techcrunch, men också medgrundare till bolaget Tonium som utvecklade den portabla dj-spelaren Pacemaker.

Tillsammans startar de bolaget Soundtrack Your Brand, uppbackade av Spotify och dess investerare Northzone, Creandum, Wellington och HMP.

Soundtrack Your Brand lanserar tjänsten Spotify Business i Sverige som första land.

Bakgrunden är att normala abonnemang på Spotify bara ger rätt till privat lyssnande. Spotify Business innehåller därför en licens för publik uppspelning, men när man läser det finstilta visar det sig att licensen endast gäller avgifter till skivbolag och kompositörer.

Utöver detta måste en lokalinnehavare, precis som när det gäller musik från radio, tv och cd, betala licensavgifter till kompositörernas organ Stim, samt musikernas organ Sami.

Kostnaden för Spotify Business är drygt 4000 kronor om året för företag med en omsättning upp till 10 miljoner kronor och högst fem lokaler.

Avgifterna till Stim och till Sami beror på lokalens yta och ligger runt 2000 kronor vardera per år, för lokaler upp till 200 kvadratmeter.

Inbyggt i tjänsten finns en kalender för att programmera spellistor på olika tider, uppspelning off-line samt från mobiler och pekdatorer.

Andra företag som erbjuder liknande tjänster är enligt Techcrunch Mood Media, Image Sound och Play Networks.

Mats Lewan

Mer om: Spotify

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt