Spotify stäms på miljardbelopp

2018-01-03 09:26  
Spotify. Foto: Alamy

Skivbolaget som äger rättigheterna till bland annat Neil Young och The Doors låtar har nu stämt Spotify på över 13 miljarder svenska kronor.

Wixen Music Publishing har lämnat in en stämningsansökan mot Spotify. Bolaget ifrågasätter Spotifys rättigheter till 10 784 låtar och stämmer den svenska musiktjänsten för upphovsrättsbrott.

Wixen äger rättigheterna till bland annat Tom Pettys, Neil Youngs och The Doors låtar.

”Samtidigt som Spotify har blivit ett företag värt miljarder dollar har låtskrivare och deras förlag, som Wixen, inte kunnat ta del av framgångarna på ett rättvist sätt, eftersom Spotify ofta använder deras musik utan tillstånd och utan kompensation”, står det i stämningen, som lämnades in till en domstol i Kalifornien den 29 december.

I stämningen uppges att Spotify från början försökte samarbeta med skivbolagen, men Wixen anser att bolaget senare har gjort otillräckliga ansträngningar i strävan efter att bli störst på marknaden.

Musikförlaget vill ha en skadeståndssumma på 1,6 miljarder dollar – alltså över 13 miljarder svenska kronor.

Spotify har inte kommenterat anklagelserna.

I maj nådde Spotify en överenskommelse efter två liknande stämningar. Enligt den uppgörelsen skulle Spotify starta en fond, med motsvarande 377 miljoner kronor, som ska användas för att kompensera låtskrivare vars verk man använt utan att betala mekaniska royalties.

Mer om: Spotify

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt