Spotify stäms på 1,3 miljarder

2015-12-30 06:00 TT  

Det svenskgrundade bolaget bakom musiktjänsten Spotify krävs på minst 150 miljoner dollar, motsvarande nästan 1,3 miljarder kronor, i USA.

Det är en advokat som hävdar att Spotify utan rätt har distribuerat upphovsrättsskyddad musik till över 75 miljoner användare som står bakom kravet.

Tekniksajten Breakit, som i sin tur hänvisar till amerikanska Billboard, skriver att stämningen mot Spotify lämnades in till en distriktsdomstol i Kalifornien i måndags.

Advokaten bakom stämningen företräder banden Camper Van Beethoven och Cracker och hävdar att Spotify medvetet distribuerar material, trots att bolaget saknar licenser.

Källor uppger för Billboard att Spotify har en reservfond på mellan 17 och 25 miljoner dollar som ska gå till royalties i sådana fall där det ännu inte retts ut vem som äger rättigheterna till musiken.

I ett skriftligt svar, där stämningen inte kommenteras, skriver Spotify bland annat att när det inte är klart vem som äger rättigheterna sätter bolaget undan ersättningen. Spotify arbetar nu med den amerikanska musikförläggarföreningen NMPA för att hitta det bästa sättet att betala ut ersättningen.

  

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt