Spotify stämmer Apple – anmäler till konkurrensmyndighet

2019-03-13 12:52  
Apples vd Tim Cook och Spotifys vd Daniel Ek. Foto: TT

Musikströmningstjänsten Spotify stämmer Apple som man anser utnyttjar sin dominerande marknadsställning. Det framgår av en anmälan till EU:s konkurrensmyndighet.

Spotify anser att Apple genom sin egen app-tjänst berövar användarna valmöjligheter till fördel för sin egen strömningstjänst Apple Music. Bland annat är man kritisk till en avgift som Apple tagit ut av externa app-tillverkare för att kunna tillåta köp inuti en app.

Enligt Spotify har Apple tvingat bolaget till att höja avgiften för sina användare. Det samtidigt som Apple lanserade sin musiktjänst på samma prisnivå som Spotify ursprungligen hade.

Spotify är också kritiskt till att Apple, till skillnad från Android, har regler som innebär vissa begränsningar för externa app-tjänster. Exempelvis kommunicerar inte Apples rösttjänst Siri med Spotify och Spotify har heller inte fått lansera en app på Apples klocka Apple Watch, enligt bolaget.

Läs mer: Snart kan Spotify radera gratiskonton med annonsblockerare

Spotify har inte uppgett vilken ekonomisk skada de anser sig ha fått av Apples agerande.

Under helåret 2018 omsatte Spotify 5,3 miljarder euro, vilket motsvarar cirka 56 miljarder kronor.

Apple omsatte 262 miljarder dollar, vilket motsvarar cirka 2.454 miljarder kronor.

Mer om: Spotify Apple

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt