Spotify blir socialt

2010-04-27 08:25  

Den svenska musiktjänsten Spotify blir mer social. Kopplingar till Facebook och bättre sätt att dela musik med vänner är två av nyheterna i den uppdatering som släpps idag.

De begränsade möjligheterna att lyssna på musik “tillsammans” med vännerna har varit en av få punkter där Spotify fått kritik. Det har gått att ha gemensamma spellistor och skicka länkar till enskilda låtar, men användarna har efterlyst mer.

Idag släpps en ny version av Spotify, och den innebär en rejäl förbättring just på det området. I videon som presenterar nyheterna slår Spotify fast:“Music is social"

Mycket av det nya kretsar kring användarnas profiler, som nu blir mer avancerade. I de personliga inställningarna kan man se vilka låtar och artister man lyssnar mest på, och välja om det är information som också vännerna ska kunna se. Alla spellistor finns också uppradade, med samma inställningsmöjlighet: Tillgänglig för vännerna eller inte.

Nästa steg är att skaffa Spotify-vänner. Ett första steg är att låta programmet ansluta till Facebook och se vilka av vännerna som finns där som också finns på Spotify. Det går också att söka efter personer direkt i Spotify.

Med vänlistan på plats går det att börja utnyttja de sociala funktionerna. Man kan bläddra runt bland vännerna, titta på deras spellistor och välja att prenumerera på de man tycker är bra. Hittar man en låt som man tror att någon vän skulle gilla är det bara att dra och släppa låttiteln på personens namn. Sen dyker den upp i inkorgen hos honom eller henne.

För att enklare kunna hålla koll på favoritmusiken är stjärnmärkning en annan av nyheterna.

En annan är möjligheten att använda sina egna mp3-låtar sida vid sida med musiken som strömmas över nätet. Man kan låta Spotify söka igenom hårddisken på datorn, och skapa länkar till all musik som finns där. Sen går det att skapa spellistor med musik från både hårddisk och internet. De mixade listorna går också bra att flytta med sig över till mobiltelefonen, så länge man är betalande kund.

Annars är det inte några av de nya funktionerna som är undanhållna de användare som väljer att utnyttja gratistjänsten.

Uppdateringen av Spotify släpps under dagen.

Anders Thoresson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt