Spionprogrammet ”Turbine” tränger in i miljontals datorer

2014-03-13 06:54  

USA:s underrättelsetjänst NSA har utvecklat ett program som gör det möjligt att automatiskt samla in information från miljontals datorer runt om i världen.

Uppgifterna om det automatiserade spionprogrammet, med kodnamnet Turbine, avslöjas av journalisten Glenn Greenwald som samarbetar med avhoppade NSA-medarbetaren Edward Snowden.

Programmet gör det möjligt för NSA att hacka sig in i datorer och granska internet- och telefontrafik. I vissa fall har NSA utnyttjat en falsk Facebook-server för att infiltrera datorer. Programmet ska endast ta åtta sekunder att installera.

Programmet har funnits sedan 2004, men dess automatiserade del utvecklades 2010, enligt den hemligstämplade rapport som Snowden kommit över.

En representant för NSA vill inte kommentera uppgifterna, men upprepar att dess program ”endast används vid underrättelsearbete eller kontraspionage som stödjer nationella insatser”.

TT / Ny Teknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt