Spionprogram och fler kameror ska skydda mot terrorism

2015-11-19 14:34  

Regeringen är positiv till att använda hemlig dataavläsning och mer omfattande kameraövervakning som skydd mot terrorism. Åtgärderna ska snabbutredas. Det sa statsministern i dag.

Statsministern Stefan Löfven berättade i dag på en presskonferens vad regeringen avser att göra för att bistå Säpo och polisen i kampen mot terrorister.

Man föreslår i första hand tre åtgärder:

  • Säpo bör få rätt att införa hemlig dataavläsning efter domstolsbeslut. Det innebär att man får rätt att placera ett spionprogram i datorer, mobiler och surfplattor, för att ta del av allt som händer på datorn. Syftet är att kunna ta del av innehåll i meddelanden innan dessa krypteras och exempelvis kommunikation som Skype-samtal.

Förslaget kom 2006, men har tidigare ansetts vara alltför integritetskränkande. Nu ska det utredas. Enligt inrikesminister Anders Ygeman kan en utredning vara klar om några månader, det vill säga under våren.

  • De ska också utredas om kameraövervakningen bör öka i omfattning, enligt Stefan Löfven.

– Det finns dag platser som har hotbilder, det kan handla om medieredaktioner, eller om platser som används av religiösa samfund eller andra platser med förhöjda skyddsbehov, och kan behöva övervakas med kameror framöver.

– Det är samtidigt viktigt att kameraövervakning inte sker slentrianmässigt, utan endast om övervakningsintresset väger tyngre än integritetsintresset, påpekar han.

Han sa också att åtgärderna kan upplevas som ”väldigt inträngande i integriteten”.

– Men vi kan inte ha den ordningen att man (red anm: kriminella) säger att nu går vi över till Skype när Säpo avlyssnar dem.

  • Sverige kommer driva på i EU för att man ska införa kontroll av biometriska uppgifter (till exempel fingeravtryck) i passen vid Schengen-områdets yttre gränser. Det ska minska risken för att pass kan missbrukas. Förslaget kommer att läggas fram i morgon när EU:s justitieministrar håller möte i Bryssel.

Största terrorhotet just nu kommer, enligt Säpo, från den islamistiska terrorgruppen IS. Polisen jagar just nu en misstänkt man som bedöms kunna ha medhjälpare i Sverige.

– Över 300 personer från Sverige har rest ut ur landet för att kriga med IS-styrkor, och av dem har omkring 120 återvänt, sa Löfven i dag

Bland dem bedömer Säpo att det finns personer som sympatiserar med IS och kan begå brottsliga handlingar.

Statsministern visade också mått av självkritik.

– Jag måste nog säga att Sverige varit naiva i det här avseendet, det är kanske svårt för oss att acceptera att det finns, mitt bland oss, människor som sympatiserar med IS.

Regeringen har i dag också förlängt tillståndet för polisen att utöva gränskontroller vid svenska gränser, och man har dessutom även bjudit in till partiöverläggningar kring fler åtgärder för att stoppa terrorangrepp mot Sverige.

Stefan Löfven sa på dagens presskonferens också att:

– Jag förstår att många känner stark oro nu, men vi måste fortsätta leva som vanligt.

 

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Mer om: Terrorism

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt