Spionanklagelser får Verizon att säga nej till Huawei

2018-02-01 10:51  
Spionanklagelser riktas mot Ericsson-konkurrenten Huawei. Foto: TT

Samtidigt som Ericsson vinner 5g-mark i USA är Huawei inte välkomna.

Huawei, en av Ericssons mest formidabla konkurrenter, har drabbats av ännu ett bakslag. Bara veckor efter att amerikanska operatören AT&T beslutat att inte sälja den kinesiska jättens telefoner gör nu Verizon, en annan operatör, samma sak.

Det är sajten Bloomberg som, med hänvisning till icke namngivna källor, rapporterar att Verizon ska ha utsatts för påtryckningar av den amerikanska regeringen. Bloomberg skriver att det rör sig om oro för att Kina ska använda Huawei-utrustning till att spionera.

Sent ifjol släppte Huawei telefonen Mate Pro 10 och mottog idel hyllningar. Den modellen, liksom Huaweis tidigare telefoner, kommer fortfarande att fungera på amerikanska mobilnätverk. Men att två av landets tyngsta operatörer inte ska saluföra telefonerna garanterar i princip att Huawei – som efter Samsung och Apple är världens tredje största mobiltillverkare – förblir en marginell aktör på den amerikanska marknaden. Det innebär också att den kinesiska jätten knappast är aktuella för att bygga 5g-nät i USA. Det är däremot Ericsson, som i december 2017 säkrade ett kontrakt med just Verizon.

Läs mer: Huaweichefen: Det går inte att stoppa ai

5g-nätverk ska enligt prognosen bli tekniken som kopplar upp och kopplar samman industrierna. Det ställer nya krav på nätverkens säkerhet, något som har fått Trumps administration att sätta i halsen: häromdagen föreslog de att amerikanska 5g-nätverk borde förstatligas. Det skulle minska risken för intrång och minimera användningen av kinesisk utrustning. Förslaget blev omgående förlöjligat av både demokrater, republikaner och telekombolag.

Verizons beslut är bara den senaste händelsen i en pågående cyberkonflikt mellan USA och Kina, där Huawei allt som oftast hamnat i kläm. Redan 2003 anklagades Huawei av nätverksjätten Cisco för att ha stulit kod till routermjukvara. För sex år sedan meddelade det amerikanska försvarsdepartementet att de var bekymrade över Huaweis ”nära band till den kinesiska militären”. 2014 kom rapporter om att NSA, den amerikanska säkerhetsmyndigheten, ska ha hackat Huawei-system i jakt på bevis för att bolaget har samröre med Folkets befrielsearmé. Huawei vidhåller att något sådant samröre inte existerar.

Bloomberg har varit i kontakt med Huawei, som inte vill kommentera de senaste uppgifterna.

Peter Ottsjö

Mer om: Huawei 5g

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt