Spelveteran gör frågesport för massorna

2009-12-01 23:00  

Från avancerade strategispel, med utvecklingskostnader på hundratals miljoner, till enkel frågesport på nätet. Det steget har spelveteranen Martin Walfisz tagit.I vinter lanseras Planeto Quiz.

I våras lämnade Martin Walfisz vd-stolen för framgångsrika Massive Entertainment, som han grundade 1997.

- I tolv år jobbade jag med avancerade strategispel. Det har varit fantastiskt roligt, men jag har funderat på hur man skulle kunna nå ut till en bredare publik, säger han.

Hans lösning är en nätbaserad frågesport, med drag lånade från onlinerollspel som World of Warcraft.

- Det finns jättemånga människor som vill lägga två-tre timmar om dagen på ett strategispel. Men de som vill spela spel som inte är lika krävande är ännu fler, säger han.

Han lyfter fram Facebook-spelet Farmville som exempel. Den virtuella bondgården lanserades i somras, och har redan lockat över 60 miljoner spelare. Martin Walfisz målsättning är att på sikt kunna få lika många att svara på frågor i Planeto Quiz.

Grundupplägget har vi sett förr: en fråga och fyra svarsalternativ. Det nya är inslagen av rollspel.

I World of Warcraft kan ett dödat monster ge en magisk ring som gör karaktären lite starkare. I Planeto Quiz kan ett korrekt svar ge bonusprylar, vid sidan av poäng. Ett exempel är ett par joggingskor.

- Sätter man dem på fötterna ökar sannolikheten för att man får sportfrågor. Dessutom får man extrapoäng för alla sportfrågor man svarar rätt på.

Affärsmodellen är ett freemium-upplägg: man kan spela Planeto Quiz helt gratis, men det går också att köpa sig vissa fördelar. Med miljontals användare ska intäkterna för Planeto bli betydande.

Anders Thoresson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt