Spelträff som botar tunnelseende

2016-01-29 05:00  

Med krav på kreativitet i stället för klirr i kassan är Global Game Jam ett andningshål för spelutvecklare som vill testa sina idéer i grupp. I helgen är det dags för 2016 års upplaga.

Det svenska spelundret har fått mycket uppmärksamhet för sina miljardinkomster de senaste åren. Men att göra spel handlar precis som annan kreativ verksamhet inte bara om att tjäna pengar.

Under 48 timmar den här helgen samlas över 10 000 spelutvecklare på 600 platser runt om i världen. Tillsammans skapar de över 1 000 spel utifrån ett gemensamt tema.

Årets tema är en hemlighet fram till att utvecklarna träffas på fredag. Men tidigare år har arrangörerna bjudit på teman som till exempel ordet ”illusion” och ljudet av ett hjärta som slår.

– Vi vill inte att det ska vara något för specifikt eller något som ger en precis bild för dem som ska skapa spelen, säger Gorm Lai.

Han är en av arrangörerna bakom spelträffen och var med och startade Global Game Jam 2009. Tidigare arrangerade han Nordic Game Jam i Köpenhamn under flera år. I samband med det träffade han spelprofessorn Susan Gold som föreslog att de skulle ta idén vidare.

– Hon hade större visioner än jag och frågade om vi inte skulle göra det här i hela världen, säger han.

Nu är Global Game Jam registrerat i Guinness rekordbok och lockar både professionella spelutvecklare och studenter från olika spelutbildningar.

– Att bygga ett spel på 48 timmar är en nyttig erfarenhet och spelföretag ser det som en bra sak för att ge bränsle till goda idéer och slippa tunnelseendet som kan uppstå om man jobbar med ett större spelprojekt, säger Gorm Lai.

Den stora skillnaden på Global Game Jam och andra välkända spelträffar som till exempel Ludum Dare är att deltagarna träffas och gör spelen i grupp på plats. Trots den knappa tiden hinner grupperna ta fram fullt spelbara spel som sedan läggs ut på nätet för den som vill spela eller bygga vidare på dem.

Jonas Ryberg

Mer om: Spelutveckling

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt