Spela som blixten - med proffsprylarna

2009-04-28 23:00  

I takt med att datorspel blir mer och mer etablerat som tävlingsform kommer utrustning som är anpassad för elitspelarnas krav. Ny Teknik har testat tangentbord och mus för datorspelsproffs.

Det räcker med en snabb titt för att se att utrustningen från schweiziska Logitech skiljer sig från vanlig kontorsutrustning, men den stora skillnaden finns på insidan.

Vanliga tangentbord brukar ha ett slagdjup på mellan fyra och sex millimeter. Är det längre än så gör distansen att det helt enkelt tar för lång tid att trycka ner tangenten. Här gör Logitech G19 inte så mycket väsen av sig, utan ligger aningen under fyra millimeter.

Tangentbordet har en inbyggd färgskärm för att visa spelinformation och makron, men det går även att visa processorbelastning och minneshantering.

En självklar detalj är makrotangenter där hela knappsekvenser, inklusive specialkommandon och tidspauser, kan programmeras in. Tangentbordet erbjuder tre uppsättningar à tolv tangenter avsedda för makroprogrammering, makron som sedan kan sparas i tangentbordets inbyggda flashminne.

Komplettera med specialtangentbordet Logitech G13 för att få ytterligare tre uppsättningar à tjugofyra makrotangenter, plus en fullt programmerbar joystick. Även spelmusen G9x har stöd för makrofunktioner och inbyggt minne för att lagra dem.

Ett fenomen som kan drabba proffsspelare är så kallad "ghosting", där ett tangentbord helt enkelt inte kan registrera alla tangenter som trycks ner samtidigt. Därför brukar tangentbord för spelare ha inbygg anti-ghosting, som tillåter betydligt fler nedtryckningar samtidigt. Tyvärr är det en av G19s svagaste sidor, eftersom det bara kan registrera sex tangenter innan det drabbas av ghosting.

För datorspelare är musen ett precisionsinstrument. Därför kan musens upplösning ändras från 200 till 3 200 bildpunkter per tum beroende på om det är precision eller snabbhet som behövs. Laser är ett måste för att hinna läsa av underlaget, och avläsningarna bearbetas med över sex megapixel per sekund. Tassarna är av specialplast för låg friktion. För att ytterligare anpassa musen efter spelaren har spelmöss ofta viktpatroner för att ändra musens vikt.

Utrustningen är både kraftfull och bekväm, vilket är tur med tanke på hur många timmars träning det krävs för att bli en skicklig spelare. Men smakar det så kostar det. G19 kostar runt 1 800 kronor, medan G9 och G13 kostar drygt 800 kronor styck. Plus att det krävs ett ganska stort skrivbord för att få plats med den skrymmande utrustningen.

Testa ghosting självvvvvvvvvvvvvvv

† Skapa ett textdokument och se till att tangenterna har repetition. Håll ner a-tangenten för att få fram en rad a:n. Utan att släppa upp a trycker du även ner s-tangenten. Nu håller du alltså ner två tangenter och det rinner fram s på skärmen. Fortsätt på samma sätt med d, f, g och så vidare. Förr eller senare kommer tangentbordet låta bli att registrera den senaste bokstaven. Vanligtvis går det att hålla ner tre till sex tangenter samtidigt.

Vasst

* Bra funktionalitet.

* Kraftfulla programmeringsmöjligheter.

* Sköna att använda.

Kasst

* Dyrt.

* Skrymmande.

* Dålig anti-ghost.

Ove Kaufeldt

Mer om: Test Datorspel

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt