Spela in din egen storfilm i 3d

2010-03-23 23:00  

Samtidigt som Alice i underlandet och Avatar tar djupseendet till biograferna kommer 3d-prylarna även till hemdatorn. Med webbkameran Minoru kan man både spela in film och videochatta i 3d.

Att ha den lustiga figuren sittande på bildskärmen ger en känsla av att vara uttittad. Dess två kameralinser sitter på ungefär samma avstånd från varandra som ögonen på en människa, vilket är grunden för djupseendet.

Kameran går utmärkt att koppla via usb till en bärbar dator, där också filmredigering kan ske med vilket redigeringsprogram som helst som klarar asf- och avi-formaten. De smart utformade benen gör att kameran kan klämmas fast, men den står också bra på plant underlag.

Det kostar knappt 900 kronor att komma i gång som 3d-filmregissör. Tekniken är simplare än för biofilm, men redan nu har musikgrupper börjat lägga ut 3d-filmer på Youtube från Minorus enkla kamera.

De anaglyfiska bilderna som det medföljande programmet skapar kräver att betraktaren använder glasögon med filter i två olika färger.

Med kameran följer fem par som man kan dela ut till familjen eller vänner man videochattar med. Det är nämligen enkelt att ansluta till chatttjänster som MSN och Skype, eller varför inte något videokonferenssystem.

Bäst 3d-effekt blir det med föremål i förgrunden eller på måttligt avstånd från kameran. Objekt längre bort blir mer platta. Det finns visserligen tre distansinställningar i det medföljande datorprogrammet, men det kräver att man bara filmar objekt som befinner sig på det valda avståndet.

3d-tekniken kan vara en hjälp när produkter med komplicerad struktur ska visas upp. Instruktionsfilmer för komplicerade montage blir också tydligare i 3d.

Vill man bara ha 2d ibland går det också bra. I programmet finns också en avtryckare för att ta vanliga foton för webbpublicering. En funktion som kunde ha varit bra är bild-i-bild, men tyvärr går inte de två kamerorna att rikta åt olika håll.

Minoru har en inbyggd mikrofon, men den är ganska meningslös. Antingen skaffar man ett bra headset för chatt eller så använder man en riktig mikrofon för filmning.

Minrou

* 3d-kamera för bild och film.

* Upplösning upp till 800 x 600 pixlar.

* Video med 30 bilder per sekund.

* Usb-anslutning.

* Funkar också för 2d, bild-i-bild och 3d med bilderna sida-vid-sida.

Vassat & kasst

VASST

* Billig 3d-teknik.

* Roligt utseende.

* Enkelt att komma i?gång.

KASST

* Blek färgåtergivning.

* Ej trådlöst.

* Kräver Windows.

Tomas Carlsson

Mer om: Minoru 3D-teknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt