Specialstyrka letar brottslingar på mörka webben

2015-11-10 11:20  
Foto: Øijord, Thomas Winje

En brittisk specialstyrka sätts nu in för att jaga pedofiler och andra brottslingar som är verksamma på den mörka sidan av internet.

Brittiska signalspaningsmyndigheten GCHQ och myndigheten NCA, National Crime Agency, som bekämpar organiserad brottslighet, slår nu i hop sina påsar för att ta itu med grov och dold kriminalitet som grasserar på internets mörka del, kallad The Dark web.

Det senare utgör en del av den djupa webben, som inte kan nås via vanliga sökmotorer, och har etablerat sig som en arena för bland annat droghandel och annan slags kriminalitet.

De brittiska myndigheterna meddelade häromdagen att man nu dragit igång det gemensamma center Joint Operations Cell, som annonserade av landets premiärminister David Cameron i december i fjol.

Bland annat kommer man använda sig av lika avancerad spaningsteknik som när man annars jagar terrorister.

– Explosionen av online-kanaler har inneburit väldiga fördelar för samhället. Det har också väsentligt ökat kriminellas möjligheter att dela på information, brottsplaner, sexuell exploatering av barn, och att slå till mot utvalda offer. JOC är ett innovativt grepp, som tar till vara de bästa av våra respektive myndigheters kompetens för att tackla komplexa fall och de farligaste förbrytarna online, säger NCA-chefen Keith Bristow i en kommentar.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Mer om: Dark web

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt