Spansk-amerikanska elmätare hos 300.000 svenskar

2005-12-19 16:10  
Snart i var mans hem

Den svenska energijätten Vattenfall valde det spanska it-bolaget Telvent som leverantör i den tredje stora upphandlingen om fjärravläsningsbara elmätare till Vattenfalls svenska elkunder. Amerikanska Echelon levererar mätarna och Telias gamla servicebolag får ta hand om driften.

Echelons elmätare.
Den nya ordern är den största hittills i Vattenfalls pågående elmätarupphandling - hela 300.000 elmätare till ett samlat kontraktsvärde på 850 miljoner kronor inklusive ett kontrakt på fem års drift och service.

Vattenfalls mål är att installera 850.000 fjärravläsningsbara elmätare hos sina kunder fram till och med 2008.

Kostnaden för själva mätarna, inklusive installation, ligger på cirka 2.000 kronor styck. Till det kommer sedan serviceavtal och andra kringkostnader.

Tredje och största upphandlingen
Tekniken utvecklas snabbt på det här området vilket har inneburit att Vattenfall gjort flera upphandlingar under resans gång, som började 2003.

- Vi hade naturligtvis önskat att vi kunde haft samma leverantör över hela linjen. Men under vår upphandling har det skett en generationsväxling i tekniken och därför har det blivit tre leverantörer. Det kan vi leva med, säger Göran Lundgren, vd för Vattenfall Eldistribution.

Den första upphandlingen av 100.000 elmätare vanns av den franska elektronikjätten Actaris med Åkersbergaföretaget Senea som underleverantör.

Den andra upphandlingen på 150.000 mätare gick till det slovenska företaget Iskra, som också har option på leverans av fler mätare.

Spansk realtidsspecialist
Nu är det spanska företaget Telvent Energia y Medioambiente SA som ska stå för leverans och installation av 300.000 elmätare i samarbete med den amerikanska elmätarföretaget Echelon och den norsk-svenska installationsfirman Relacom - tidigare Flextronics Network Services.

I affären ingår också ett femårigt driftavtal för leverans av mätvärden.

- De nya mätarna ger oss nya intressant funktioner, utöver grundkraven att de ska leverera mätvärden för verklig förbrukning - fjärrmanövrering, effektreglering och olika typer av kvalitetskontroller, säger Göran Lundgren.

Telvent kallar sig självt för "det globala realtids-it-företaget" och har specialiserat sig på energi- transport- och miljösektorerna. Telvent är börsnoterat på den amerikanska Nasdaqbörsen.

Själva mätarna och fjärravläsningssystemet står dock amerikanska Echelon för.

En upphandling till?
Den här upphandlingen skulle vara den sista. Nuvarande kontrakt och optionsavtalen med levererantörerna täcker Vattenfalls behov.

Avtalet med Telvent omfattar till exempel en option på totalt 700.000 mätare.

- Men det kan hända att det blir ytterligare en upphandling av enklare mätare för lägenhetskunderna, säger Göran Lundgren till Nyteknik.se.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt