”Spam är inte längre något problem”

2005-03-02 07:27 Jan Melin  
Skräpmail - inga problem

Universitet och högskolor i Sverige har nästan lyckats rensa bort skräpposten. <br></br>– Spam är inte längre något problem, säger Torgny Hallenmark vid Lunds universitet. <br></br>Den nya spamdödaren heter ”grålistning” och utnyttjar svagheter i spammarnas teknik för att sända e-post.

Torgny Hallenmark
Sedan Lunds universitet införde så kallad grålistning som antispamvapen i sina e-postservrar förra sommaren, har skräpposten minskat med minst 90 procent.

- Spam är inte längre något problem. Vi slipper den nästan helt. Det är helt otroligt, säger Torgny Hallenmark som ansvarar för nättjänster vid LDC, Lunds universitets datacentral.

Och bara till Lunds universitet anländer det över 100 000 spam varje dag som nu aldrig behöver skickas vidare till de tilltänkta mottagarna.

Erfarenheten är densamma vid de omkring tio högskolor som använder det nya vapnet mot skräppost.

Exempelvis Umeå universitet:

- Vi får bara in en tiondel så mycket spam sedan vi började med grålistning, säger Einar Hillbom vid Umeå universitets datacentral, UMDAC.

"Grålistning" är hemligheten
Grålistning går ut på att kräva omsändning av ett e-postmeddelande om det kommer från en tidigare okänd avsändare. Det sker automatiskt när brevet kommer från en seriös avsändare.

De verktyg som spammarna använder klarar oftast inte av en omsändning och då går skräpposten direkt i papperskorgen innan den når fram till mottagaren.

Nackdelen är att det första brevet från en viss person blir något fördröjt.

- Men vi har knappast haft några klagomål om det. De flesta tycker att det är så skönt att kunna börja jobba på morgonen utan att behöva gå igenom en massa spam, säger Einar Hillbom i Umeå.

Risk att spammarna hittar vägen förbi
En anledning till att grålistning fungerar så bra är att det ännu inte används av så många.

- Tyvärr kommer nog spammarna att hitta vägar att ta sig förbi grålistningen när den blir mer vanlig, säger Torgny Hallenmark i Lund.

- Men vi har kört mer är ett halvår och det fungerar lika bra nu som då det var nytt.

Det finns också idéer om hur grålistningen ska kunna utvecklas och fungera även då spammarna börjat överlista dagens version av det nya antispamvapnet.

Och det är så kampen mot skräppost förs.

- Man får hela tiden anpassa sig efter spammarnas nya påhitt, säger Einar Hillbom.

"Håll tyst om grålistning"
När Torgny Hallemark redovisade resultaten från Lund vid en konferens i höstas visade han en overhead med följande tre punkter:

* Ingen slutlig lösning.

* Spam-spridarna lär sig säkert.

* Men håll tyst om Greylisting..!?

Ett resultat av att spammet försvinner är att även virusattackerna minskar då virus ofta sprids via skräppost.

- Det är svårt att säga hur mycket virus som försvunnit men det är en ganska kraftig minskning, säger Einar Hillbom.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt