SP: Vi är mer restriktiva

2013-09-04 06:29  

– Det Snowden avslöjade är nu bekräftat i flera steg. Säkerhetsfrågorna har alltid stått högt upp på agendan hos oss, nu måste vi fortsätta att agera, säger Mikael Sjöberg, it-chef på Statens Tekniska Forskningsinstitut, SP.

Mycket av informationen som lagras på SP ägs av de tiotusentals kunderna. Här bedrivs forskning, utveckling, provning och certifiering inom allt från industri till offentlig verksamhet. Det ger data som säkerhetsklassas och lagras på servrar inom företaget. Även e-posten hanteras av ett internt system. Trots det är företaget en medelstor användare av molntjänster.

– Vi använder molntjänster när våra kunder vill att information ska delas genom de molntjänster de använder sig av. Det gäller till exempel vissa EU-projekt, säger Mikael Sjöberg på SP.

Men efter Edward Snowdens avslöjande i somras har företaget dragit i bromsen. Nu ses hela informations- och molnstrategin över. Säkerhetsklassningen för alla kunder gås igenom och mängden data som läggs ut på utländska molntjänster har minskat kraftigt.

– Det har blivit en större restriktion när det gäller att använda den här typen av tjänster.

Även molntjänster mellan olika delar av företaget har börjat diskuteras.

– Frågan är svår, omfattande och komplex. Det är tveksamt om man av säkerhetsskäl över huvud taget borde ha information som rör sig utanför rikets gränser.

Frågorna vi ställde till företagen

1. Använder ni molntjänster i dag? Ja/Nej

Om nej, planerar ni att göra det? Ja/Nej

2. Har Edward Snowdens avslöjande i somras om det amerikanska övervakningsprogrammet Prism påverkat er användning av molntjänster?

Oförändrad/Ökad/Minskad/Skrinlagt planerna

3. Har avslöjandet gjort er mer eller mindre benägna att använda molntjänster med servrar i USA?

Mer/Mindre/Ingen betydelse

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt