Sonys varsel ett hårt slag mot Skåne

2015-03-09 15:41  

Varslet av 1 000 anställda på Sony Mobile i Lund är ett slag mot hela Skåne. Nu måste regeringen agera. Så låter en av många skarpa reaktioner på Sonys varsel i dag.

- Det är bland de största varslen inom högteknologisk innovation som lagts i Sverige. Det skånska mobila klustret är en nationell tillgång och det är viktigt att regionen tar tag i frågan tillsammans med det skånska näringslivet. Men det behövs även insatser från regeringen, säger oppositionsledaren i Region Skåne Carl Johan Sonesson (M) i ett pressmeddelande.

Och Centerns Emil Källström var också snabbt ute med en kommentar.

- Problemet är större än dessa 1 000 jobb. Det handlar om Sverige som industri- och innovationsland. Det här måste näringsministern ta på allvar. Man kommer inte att lösa problemen med kafferep i ett ganska fantasilöst innovationsråd, säger Emil Källström.

Kommunstyrelsens ordförande i Lund, Anders Almgren (S) beklagar det uppkomna läget och säger att hans tankar går till personalen och anhöriga.

- Sony Mobile är ett flaggskepp för Lunds mobilteknologiska kluster. Det handlar inte om Lund, det handlar inte om regionen - det handlar om hur Sverige ska hävda sig som industrination, säger Anders Almgren.

Sveriges Ingenjörer, som har 850 medlemmar på Sony Mobile, drar samma slutsats - att det finns risk för att Sveriges tappar konkurrenskraft.

- Om spetskompetenser sprids ut finns det en stor risk att den svenska konkurrenskraften på telekomområdet minskar, säger Peter Larsson, samhällspolitisk talesman för Sveriges Ingenjörer.

Han varnar för att låta situationen glida iväg.

- Nu krävs samarbete och krafttag så att de inte blir som när Astra Zeneca lade ned i Lund. I dag har ju Danmark gått om oss i lift science-branschen, en bransch som tidigare tillmättes stora framtidsförhoppningar, säger Peter Larsson.

Men på Sony Mobile uppfattas inte varslet som helt nattsvart. Det blev visserligen helt tyst under stormötet i Baltiska Hallen när siffran 1000 nämndes, vilket tyder på att varslet var mer omfattande än väntat, men det innebär inte slutet för Sony Mobile i Lund.

- Jag tror inte det. Ledningen säger i alla fall att vi har flera fördelar i Lund. Vi har mjukvarudelen och vi har kundsupporten. Så vi får hoppas att ledningen fortsätter att tycka att det är viktiga delar, säger Seved Andersson, vice ordförande i Sveriges Ingenjörer och klubbordförande på Sony Mobile till Sydsvenskan.

Och platschefen Bengt-Arne Molin bekräftar.

- Lund är en viktig kugge i Sony Mobiles Europaaffär. Sedan har Lund också en spjutspets när det gäller mjukvara och nätverk. Det kommer att vara väldigt viktigt, säger Per-Arne Molin.

 

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Lars Anders Karlberg

Mer om: Sony Mobile

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt