Sony vinner blålaserkriget

2008-02-18 08:47  

Striden om de högupplösta videoformaten ser ut att blåsas av inom kort. Toshiba ska enligt uppgift lägga ner HD DVD-formatet. Därmed står Sony som vinnare med formatet Blu-ray.

De senaste månaderna har allt fler faktorer vägt över till Blu-rays fördel. I januari beslöt filmbolaget Warner att fortsättningsvis enbart ge ut filmtitlar på formatet Blu-ray. Nyligen har flera stora affärskedjor och konsumentorganisationer gett sitt stöd för Sonys blålaserformat.

Under måndagen steg aktiekursen för såväl Sony som Toshiba på uppgifterna om att Toshiba lägger ner tillverkningen. En officiell bekräftelse väntas under veckan.

De båda blålaserteknikerna förmår packa information tätare på en 12-centimeters optisk skiva. Blu-ray lagrar 25 GB per lager, HD DVD 15 GB. Informationen lagrar dock på olika djup i skivan, så teknikerna är inte kompatibla med varandra. Flera elektroniktillverkare har tagit fram spelare som med hjälp av olika läshuvuden klarar att läsa båda formaten, samt även dagens dvd- och cd-format.

Blu-ray har främst utvecklats av Sony och stöds av ett flertal stora hemelektroniktillverkare, liksom av datortillverkare som Dell, HP och Apple.

HD DVD har utvecklats av Toshiba, och stöds av Nec och Sanyo, samt Microsoft och Intel.

En nedläggning av tekniken innebär att Toshiba avvecklar ett affärsområde som haft hög prioritet. Ytterligare ett sådant område var SED-tv, där Toshiba fick svårigheter att delta på grund av patenttvister.

Kvarstår gör energisektorn där Toshiba satsar på att bli en av världens tre ledande leverantörer av kärnkraftverk sedan man köpte ursprungligen amerikanska Westinghouse.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt