”Sony snart helt borta från Lund”

2012-08-24 08:31  
Helen Ahlbom Foto: Jörgen Appelgren

KOMMENTAR. Sony Mobile har inte kvar någon utveckling i Lund om 2 år. Det befarar Ny Tekniks telekomexpert Helen Ahlbom.

Tillverkningen av mobiltelefoner försvann från Sverige för mer än tio år sedan. Men de avancerade utvecklingsjobben skulle vara kvar. Där hade Sverige hög kompetens.

Jag tror inte att Sony Mobile har någon utveckling kvar i Lund om 2 år.

Dels har Sonykoncernen stora ekonomiska problem. Dels är branschtrenden att underleverantörer står för en större del av utvecklingen.

Sony som tillverkar allt från spel, tv-apparater, musik- och datorprylar har haft gigantiska ekonomiska problem under flera år. Att fortsätta slåss också på mobilmarknaden kommer att kosta på. För närvarande är det bara Apple och Samsung som tjänar pengar på sina mobiler. Resten går på knäna. Och Sonys mobiler finns inte ens med bland de tio största längre. Marknadsandelen är under 2 procent.

Men även om Sonys mobila del överlever får Lund svårt att hävda sig.

Nu varslar Sony 650 av sina anställda i Lund och gör sig av med 350 konsulter, merparten i Lund. Kvar blir ungefär 2 000. 

Denna gång försvinner utvecklarna av hårdvaran från Lund. De som jobbat med mekaniken och gjort anpassning av radion. En del jobb kanske går till Sony i Tokyo, men det mesta kommer att köpas in via allt mer kompletta plattformar från underleverantörer i Taiwan och USA.

Kvar i Lund blir ingenjörerna som jobbar med programvara. I dag jobbar de i huvudsak med två saker. Att integrera Googles operativsystem Android i Sonys mobiler, och att specialanpassa telefonerna efter olika operatörers önskemål.

Men det behovet kommer minska.

Allt fler funktioner läggs in i Android redan från början. Och utvecklingen sker i Silicon Valley.  

Operatörernas krav på egna lösningar i  mobilen kommer bli allt färre. Den ”ovanan” har Apple satt stopp för i sina Iphones.

Mycket talar alltså för att Sonys utveckling kommer att försvinna från Lund på några års sikt.

Jag hoppas verkligen att den kompetensen tas till vara i andra företag.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt