Sony satsar på konceptverkstad på MWC

2016-02-24 12:22  

Sony Mobiles egen version av IoT står i centrum när företaget presenterar sina prylar på Mobile World Congress i Barcelona.

Det svenskättade mobilbolaget Sony Mobile presenterar visserligen tre nya telefoner på MWC, men fokus ligger på uppkopplade produkter som hör och häpna ska få oss att använda mobilen mindre. Det är i alla fall en tolkning av de tre koncept och en riktig produkt som företaget presenterar i sin monter.

Först ut är Ear som till skillnad från de tre övriga prylarna faktiskt ska börja säljas redan innan sommaren. Ear påminner om datorn i filmen med det liknande namnet Her. Precis som i filmen är Ear en liten pryl som användaren stoppar i örat och precis som i filmen kommunicerar Ear via röstkommandon. Sonys variant har dock en bra bit kvar till filmens AI.

Ear är smart nog för att förstå dina röstkommandon och känner själv av när du har den i örat eller inte via en inbyggd sensor, men det finns ingen omedelbar risk att den rymmer med en annan AI. Prylen är kopplad till mobiltelefonen och den kan ställas in för att automatisk läsa upp nya meddelanden, din kalender eller andra påminnelser. Den som inte gillar Sonys egen röststyrningsfunktion kan också koppla Ear till Googles.

Sony Mobile har också utvecklat sin prototyp av en kamera som fästs på kläderna. Årets upplaga är inte bara tänkt att användas för kontinuerligt ta enkla bilder av din omgivning. Xperia Eye, som produkten kallas, ska enligt Sony Mobile ta bilder som är likvärdiga med de som mobilen klarar av att ta, men utan att du behöver plocka mobilen ur fickan. Om eller när den blir en produkt som företaget säljer är inte klart.

I avdelningen koncept och prototyper har Sony Mobile också två prylar för det uppkopplade hemmet. Xperia Agent påminner om den sociala roboten Jibo. I stället för en skärm där information kan visas så har Agent en projektor som den kan projicera bilder på sin egen mage eller på vilken plan yta som helst. Sony Mobile tänker sig att Agent ska lära sig allt om dig och din familj för att sedan hela tiden presentera relevan information. Roboten ska också kunna fungera som en slags universell fjärrkontroll för övrig elektronik i hemmet.

Sonys tredje koncept är en projektor döpt till Xperia Projector. Projektorn påminner om Agent på det sättet att den är tänkt att fungera som en informationshub i hemmet. I exemplet som Sony Mobile visa upp i sin monter visar den recept och kalendrar. Projector kan också läsa av var du har dina fingrar och låter dig styra projektionen ungefär som en pekskärm.

Läs fler nyheter från Mobile World Congress här

Jonas Ryberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt