Sony lägger miljard på större oled-tv

2008-02-20 13:31  
Oled-tvn XEL-1 har en skärm som bara är 3 mm tjock.

Sony tror på sin teknik med organiska lysdioder i tv-rutan och lägger nu 1,3 miljarder kronor på att skala upp tekniken. Till 2010 ska det finnas både medelstora och stora skärmar på programmet.

I slutet av förra året släppte Sony ut sin första oled-tv på marknaden, den supertunna XEL-1. Med sin skärm med organiska lysdioder ger den en bild som upplevs som skarpare och klarare än lcd-skärmar.

Men problemet har hittills varit att tillverka tillräckligt stora skärmar. XEL-1 har en skärm som bara är 11 tum. För att bli riktigt intressant för en större tv-publik måste skärmstorleken öka.

Med den satsning Sony nu gör hoppas företaget kunna utveckla tunnfilmstransistorer och processer för att belägga skärmar med elektroluminiscenta lager vid fabriken i Higashiura, så att större skärmstorlekar kan presenteras på marknaden från 2010.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt