Sony Ericsson P1 får<br></br>Skype och ip-telefoni

2007-08-29 08:40  

Sony Ericssons nya flaggskepp P1 hör nu till de mobiler som kan använda Skype och ip-telefoni, både via mobilnätet och via trådlöst nät. Programmet som krävs, Fring, fungerar även med Google Talk, Icq och Msn Messenger.

Med det israeliska programmet Fring kan P1 användas både för chatt eller samtal med tjänster som Skype, Google Talk, Msn Messenger, Icq och Twitter. Dessutom fungerar Fring för ip-telefoni med sip-standarden.

Fring visar även "presence" - vilka kontakter i adressboken som är anträffbara för tillfället.

Skype självt har ännu inget stöd för operativsystemet Symbian som används i Sony Ericsson P1. Endast i den skräddarsydda tjänsten X-series med operatören Tre finns Skype i Symbianmobiler, och då endast för samtal, inte för chatt.

Fungerar med Symbian och Windows Mobile
Fring finns nu för de flesta avancerade mobiler såväl med operativsystemet Symbian som Windows Mobile.

Programmet som är gratis kommunicerar via trådlöst nät, wifi, eller via mobilnätet. När mobilnätet används måste man betala för datatrafiken vilket kan bli dyrt med röstsamtal.

iskoot ringer vanliga gsm-samtal
Ett annat program som ger Skype i P1 är amerikanska iskoot, som finns för mobiler med Symbian och Palm, samt Blackberrymobiler.

Iskoot använder dock vanliga lokala röstsamtal i gsm-nätet, mellan mobilen och Skypes nät, vilket användaren får betala. Skype i operatören Tres tjänstepaket X-series fungerar för övrigt på samma sätt.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt